10 tapaa ehkäistä syöpää – lue lista

Riskiä sairastua syöpään voi erilaisten selvitysten mukaan vähentää jokapäiväisillä valinnoilla.

Hikoile päivittäin

Vermontin yliopiston selvityksessä hyväkuntoisimmat miehet sairastuivat keuhkosyöpään 68 prosenttia epätodennäköisemmin ja peräsuolisyöpään 38 prosenttia epätodennäköisemmin kuin vähiten aktiiviset miehet. Lisäksi niillä, jotka sairastuivat, oli paremmat lopputulemat, jos he liikkuivat säännöllisesti. Aerobinen liikunta ja voimaharjoittelu vahvistavat vastustuskykyä.

Jätä paistetut ruoat väliin

Esimerkiksi rasvassa käristettyjä ranskalaisia tai donitseja kerran tai useammin viikossa syövät sairastuvat 37 prosenttia todennäköisemmin eturauhassyöpään, väittää yhdysvaltalaisen Fred Hutchinson Cancer Research Centerin tekemä selvitys. Kun öljyä kuumennetaan hyvin korkeisiin lämpötiloihin, saattaa syntyä karsinogeenisiä yhdisteitä, jotka aiheuttavat syöpää.

Käy tarkastuksessa

Jos olet oikeutettu jonkin syövän seulontaan, käytä tilaisuus hyväksesi. Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen CDC on arvioinut, että jos jokainen yli 50-vuotias kävisi säännöllisesti peräsuolisyövän seulonnoissa, 60 prosenttia taudin aiheuttamista kuolemista voitaisiin ehkäistä.

Juo granaattiomenamehua

Selvitysten kerrotaan osoittavan, että granaattiomenamehun nauttiminen hidastuttaa eturauhassyövän kasvua hiirillä. Sen kerrotaan myös vakauttavan PSA-arvot miehillä, joita on hoidettu eturauhassyövän takia. Granaattiomenamehussa on paljon muun muassa polyfenoleja ja isoflavonoideja, joiden uskotaan taistelevan syöpää vastaan.

Napostele mustikoita

Mustikoiden sisältämien antosyaniinien kerrotaan auttavan ehkäisemään syöpäsolujen kasvamista aiheuttavien vapaiden radikaalien leviämistä. Niitä voi napostella tuoreina, lisätä puuroon tai valmistaa vaikka maukkaan smoothien.

Syö kuituja

Runsaskuituista ruokavaliota noudattavilla ihmisillä, jotka söivät noin 17 grammaa kuitua tuhatta kaloria kohti, oli 19 prosenttia pienempi riski sairastua munuaissyöpään kuin niillä, jotka söivät vähiten kuituja. Näin kerrotaan Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa selvityksessä. Kuitu saattaa estää syöpää aiheuttavia myrkkyjä vaeltamasta suolistosta munuaisiin. Riittävä ravintokuidun saanti vähentää myös paksu- ja peräsuolisyövän riskiä. Aikuisten tulisi saada ravintokuitua 25–35 grammaa päivässä.

Hanki apua kuorsaamisen lopettamiseen

Kuorsaaminen kuuluu uniapnean pääoireisiin. Ihmiset, joilla on paha uniapnea, kuolevat syöpään miltei viisi kertaa todennäköisemmin kuin ne, jotka kuorsaavat vähemmän. Näin kertovat tutkijat Wisconsinin yliopistosta. Uniapneassa veren happitasot putoavat. Tämä voi saada aikaan sen, että pienet, olemassa olevat kasvaimet kasvattavat uusia verisuonia antaen syövälle polttoainetta kehittyä ja levitä nopeammin.

Nouse seisomaan

American Institute for Cancer Research -laitoksen tekemän selvityksen mukaan yli 92 000 vuosittaista syöpätapausta johtuu liiasta istumisesta. Vaikka harrastaisi liikuntaa säännöllisesti, riski on olemassa. Laita kännykän hälytys muistuttamaan ylös nousemisesta yhden–kahden minuutin ajaksi joka tunti. Se auttaa vähentämään kehossa niiden molekyylien määrää, jotka on yhdistetty syöpäriskiin.

Ota D-vitamiinia

Ihmiset, jotka lisäsivät ruokavalioonsa 25 mikrogrammaa D-vitamiinia päivittäin, vähensivät neljän vuoden aikana riskiään sairastua syöpään 77 prosentilla verrattuna niihin, jotka popsivat placeboa. Näin kerrotaan American Journal of Clinical Nutrition -julkaisussa ilmestyneessä selvityksessä. D-vitamiinia saa purkin lisäksi esimerkiksi kalasta ja tietyistä sienistä.

Nauti pähkinöitä

Syö terveellistä seleeniä sisältäviä para- eli brasilianpähkinöitä kolme päivässä. Tämä määrä on yhdistetty Harvardissa tehdyssä selvityksessä pienempään eturauhassyövän esiintyvyyteen.

Lähteet: Menshealth.com, Terve.fi, Cancer.fi

Kuva: Colourbox.com

Kannattaako oma syöpäriski selvittää geenitutkimusten avulla? Asiaa pohdittiin Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Liisa Pylkkäsen ja genetiikan erikoislääkäri Kristiina Aittomäen kanssa huhtikuussa 2013. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat