10 myyttiä diabeteksesta

Usein puhutaan, että liika sokeri aiheuttaa diabetesta, tai että sairauden vuoksi ei voi syödä enää lempiruokiaan. Nämä asiat eivät kuitenkaan ole totta.

Diabeteksen ympärillä liikkuu monia myyttejä, jotka eivät pidä paikkaansa. Webmd.com mursi kymmenen väärää uskomusta diabeteksesta.

1. Liiallinen sokeri aiheuttaa diabetesta

Diabetes alkaa, kun jokin häiritsee kehosi kykyä muuttaa syömäsi ruoka tarvittavaksi energiaksi.

2. Diabetes-ruokavaliossa on liikaa sääntöjä

Diabetesta sairastava joutuu suunnittelemaan ruokailuaan, mutta idea on yksinkertainen. Tarkoituksena on pitää verensokeritasot niin lähellä normaalia kuin mahdollista.

3. Hiilihydraatit ovat pahaksi diabeetikolle

Hiilihydraatit ovat osa terveellistä ruokavaliota, oli sinulla diabetes tai ei. Ne vaikuttavat kuitenkin verensokeriin, joten niiden määrään tulee kiinnittää huomiota. Hyviä hiilihydraattien lähteitä ovat täysjyvätuotteet, hedelmät ja vihannekset.

4. Proteiini on hiilihydraattia parempi vaihtoehto diabeetikolle

Koska hiilihydraatit vaikuttavat nopeasti verensokeriin, moni korvaakin niitä proteiinilla. Proteiininlähde tulisi kuitenkin valita tarkkaan. On monia lihatuotteita, jotka sisältävät paljon tyydyttynyttä rasvaa, joka taas on vaaraksi sydämen terveydelle.

5. Voit syödä mitä vain säätelemällä diabeteslääkkeen määrää

Insuliinia käyttävä saattaa oppia säätelemään käytettävän insuliinin määrää siihen nähden, mitä hän on syönyt. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ruokaa voisi syödä mielin määrin, jonka jälkeen lisätä lääkkeen määrää tasoittaakseen verensokeria.

6. Joudut jättämään suosikkiruokasi

Diabetes ei tarkoita, että joudut luopumaan rakastamistasi ruoista. Voit esimerkiksi pienentää syömiesi suosikkiruokien annoskokoa. Voit myös kokeilla vaihtaa lempiruokasi lisukkeita terveellisemmiksi.

7. Joudut luopumaan jälkiruoista

Jälkiruokaa ei tarvitse jättää kokonaan pois elämästä. Voit vähentää syötävän jälkiruoan määrää tai suosia vähäkalorisia vaihtoehtoja.

8. Vähäkaloriset ja kalorittomat makeutusaineet ovat kiellettyjen listalla

Monet näistä makeutusaineista ovat paljon makeampia kuin sama määrä sokeria, joten voit käyttää niitä vähemmän.

9. Joudut syömään diabeetikoille tarkoitettuja ruokia

Ruoat, jotka ovat hyviä diabeetikolle, ovat terveellinen vaihtoehto myös koko perheelle.

10. Laihdutusruoat ovat parhain vaihtoehto

Usein dieettiruoat maksavat enemmän kuin perinteinen, vaikka niissä ei välttämättä olekaan mitään eroa. Kannattaa tutustua pakkausten sisällysluetteloon ja ravintoarvoihin.

Lähde: Webmd.com 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja