Vornanen kosketteli henkilön nivusaluetta – sai huomautuksen sopimattomasta käyttäytymisestä

Vanhempi konstaapeli Vornanen oli vienyt kätensä toisen henkilön nivusalueelle, selvityksessä sanotaan. Tapahtumat ajoittuvat kesään 2015.

Poliisitaustainen kansanedustaja Timo Vornanen (ps.) sai vuonna 2016 kirjallisen huomautuksen poliisille sopimattomasta käyttäytymisestä. Hän työskenteli tuolloin Itä-Suomen poliisilaitoksella.

Poliisissa laaditun selvityksen mukaan Vornanen oli kenttäryhmän illanvietossa kosketellut ja halaillut työtoveria, joka ei pitänyt käyttäytymistä hyväksyttävänä. Myöhemmin samana iltana ravintolassa Vornanen oli vienyt kätensä henkilön nivusalueelle.

Tilanteen oli nähnyt kolmas poliisi, jonka kertoman mukaan henkilön ilme oli ollut kiusaantunut ja "tilanteesta pois haluava".

Tilanteen nähnyt poliisi otti Vornasen kanssa puheeksi tämän käyttäytymisen, minkä jälkeen Vornanen poistui ravintolasta. Lähentelyn kohteeksi joutunut palasi itkuisena muun seurueen luokse ravintolan pöytään, selvityksessä sanotaan.

Vornanen kertoi huomautusta edeltäneessä kuulemisessa, että hän oli illanvietossa suudellut työtoverinsa kanssa ja ravintolan baaritiskillä puristanut farkkujen läpi tämän pakaraa.

Paikalla ollut kolmas poliisi oli tämän nähtyään alkanut huutaa kovaäänisesti, Vornanen kertoi. Vornasen mukaan kyseinen poliisi ei kuitenkaan ollut tietoinen hänen ja työtoverin välisestä aiemmin illalla tapahtuneesta kanssakäymisestä.

Vornasen mukaan hän katsoi kolmannen poliisin reaktion vuoksi parhaaksi poistua paikalta.

Huomautukseen johtaneet tapahtumat ajoittuvat heinäkuuhun 2015.

Poliisilaitoksen tekemän ratkaisun mukaan illanvieton tapahtumista laadittua selvitystä oli pidettävä uskottavana eikä muutenkaan ollut tullut esiin seikkoja, jotka horjuttaisivat selvitykseen kirjattua tapahtumien kulkua.

–  Vornasen on katsottava toimineen (...) valtion virkamiehelle ja poliisimiehelle kuuluvien käyttäytymisvelvoitteiden vastaisesti, huomautuksessa todetaan.

Huomautuksesta ilmenee, että lähentelyn kohteeksi joutunut ilmaisi olevansa tyytyväinen työyhteisön tukeen sekä toimenpiteisiin asian selvittelyssä.

Kuvasta puolueen teltalla palautetta

Vuonna 2020 Vornanen sai esimieheltään palautetta siitä, että hän esiintyi poliisin virkapuvussa Joensuussa perussuomalaisten teltan luona ja hänestä julkaistiin myös kuva Facebookissa.

Vornanen oli joulukuussa 2019 poliisin virkatehtävissä valvomassa järjestystä Joensuun joulumarkkinoilla. Valokuvassa hän poseeraa kahden paikallisen perussuomalaisen välissä virkapuku yllään. Kuvassa oli näkyvästi esillä avotelttarakennelma, jossa oli myös puolueen tunnus.

Kuvan julkaisemisen jälkeen Itä-Suomen poliisilaitokselle tuli yleisöpalautetta, jossa Vornasen toimintaa arvosteltiin. Vornanen sai esimiehiltään kirjallisen ohjauksen, jonka mukaan hänen olisi pitänyt kieltäytyä valokuvan ottamisesta. Kirjallinen ohjaus ei tarkoita, että henkilö olisi syyllistynyt virkavirheeseen.

–  Osallistuminen poliisin virkapuvussa ja virka-aikana valokuvan ottamiseen Joensuun Perussuomalaisten teltan edessä ja siinä yhteydessä niin sanottu peukuttaminen Joensuun Perussuomalaisten toimihenkilöiden kanssa on voinut olla omiaan ainakin jossain määrin heikentämään poliisin puolueettomuutta ja siten myös vaarantamaan poliisia kohtaan tunnettua luottamusta, muotoillaan ohjauskirjeessä.

"Vastaisen varalle huomioon otettavaksi"

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisilakimies Ilkka Jukarainen ja Itä-Suomen silloinen poliisipäällikkö Mikko Masalin. Ohjaus on annettu maaliskuussa 2020.

Vornanen kertoi asian käsittelyn yhteydessä, että kuvassa mukana olleet miehet olivat hänen tuttaviaan ja että hän pysähtyi juttelemaan heidän kanssaan. Tapaamisen päätteeksi miehet pyysivät Vornasta mukaan valokuvaan, eikä Vornanen nähnyt syytä kieltäytyä.

Poliisilakimies Ilkka Jukarainen kertoo STT:lle, että kirjallisia ohjauksia yksittäisille poliiseille annetaan Itä-Suomen poliisilaitoksella muutamia vuosittain. Hän painottaa, että kyseessä ei ole huomautus tai varoitus eikä virkamiesoikeudellinen toimi.

–  Työnantaja on kiinnittänyt huomiota ja katsonut, että olisi pitänyt toimia toisin, sanoo Jukarainen.

Ei tuomioita rikoksista

Vornasella ei ole tähän mennessä mitään tuomioita rikoksista, kerrotaan Oikeusrekisterikeskuksesta.

Oikeusrekisterikeskuksesta kerrotaan STT:lle sähköpostitse, että Vornaseen liittyviä rikos- tai siviiliasioiden ratkaisuja ei ole. Tämä merkitsee, että hän ei ole missään oikeuden tuomiossa myöskään asianomistajana tai muutoin osapuolena.

Oikeusrekisterikeskuksesta kerrottiin kuitenkin aamulla, että huhtikuussa vireille tulleista rikosasioista ei saada tietoja teknisen vian vuoksi.

29.4 kello 16.33: Juttua päivitetty kauttaaltaan

Lue myös:

    Uusimmat