Mainos

Ykkössangria - helppo ja herkullinen kesäjuoma

Kesäpäivän herkullinen sangria syntyy sekoittamalla kaikkia osasia yksi ja siirtymällä nauttimaan juoma aurinkoon. ¡Salud!

Vietin viime viikon Madridissa. Tapasten ja jamónin kiilto silmissä olin unohtanut yhden tärkeän osasen espanjalaisesta kulinarismista, sangrian. Sitä oli tarjolla kaikkialla. Osalla hanasta tulevana valmiina juomana, osalla itse sekoitettuna. Hanaversiokin maistui yllättävän hyvältä, mutta luonne toki puuttui.

Lämmin kesäviikonloppu tarjosi oivat puitteet palata mielessä Madridin tapasbaareihin ja sekoitella kannuun oma hedelmäinen punaviinijuoma. Virallisesti, EU:n määräyksestä 2014, Espanjan ja Portugalin ulkopuolella valmistettua sangriaa ei saa sangriaksi sanoa, mutta kapinoidaan kieltoa tämän tekstin ajan.

Sangriasta tuli niin herkullinen, että on syytä välittää sen ilosanomaa teillekin. Perinteisimpään versioon ei ymmärtääkseni tule kuin punaviiniä, sokeria, tuoremehua ja hedelmiä. Brandy kuitenkin tuo mukaan syvyyttä ja mausteisuutta, jota saa aikaiseksi myös erilaisilla likööreillä. Pidetään kuitenkin jonkinlainen tolkku mukana. Lantrasin kokonaisuutta hiukan kivennäisvedellä. En halunnut käyttää makeuttajana sokeria, vaan korvasin sen Spritella. Mittasuhteita kannattaa säätää oman maun mukaan.

YKSI KAIKKEA. Reseptin määrät on helppo muistaa ykkösten avulla, mutta kannattaa luottaa omaan makuaistiin. Etenkin viinivalinta muuttaa sävyä paljonkin ja maistelu välissä kannattaa. Kovin tuhtia ja tanniinista pihviviiniä ei kannata käyttää kuten ei myöskään kovin kallista. Keskitäyteläinen, espanjalainen punkku kympin tietämissä on hyvä lähtökohta. Kunhan se on maultaan sellaista, jota voisit kuvitella muutenkin juovasi eli kaikkein halvinkaan on tuskin hyvästä. Pahasta viinistä et saa hyvää sangriaa. Juoman kanssa ei myös pidä hoppuilla. Anna sen maustua jääkaapissa tunti tai kauemmin, jotta hedelmät ehtivät antaa mukaan oman sävynsä.

VINKKI! Sangria on muuten loistava boolinkorvike kesäjuhlissa.

YKKÖSSANGRIA
1 plo keskitäyteläistä punaviiniä
1 dl brandya
1 dl appelsiinimehua
1 dl kivennäisvettä
1 dl Spritea tms.
1 luomuappelsiini, siivutettuna
1 luomusitruuna, siivutettuna
1 luomulime, siivutettuna
1 omena, lohkoina

Sekoita ainekset kivennäisvettä lukuunottamatta kulhossa tai kannussa. Laita jääkaappiin maustumaan tunniksi tai pitemmäksi aikaa. Lisää kivennäisvesi. Maista ja säädä maku mieleiseksi. Tarjoile jäiden kera.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja