Välimerellinen fenkolipiiras
Suolaisen ja makean liitto on yksi ruokamaailman parhaita. Löysin erinomaisen sellaisen edustajan huhtikuun Glorian ruokaviini -lehdestä. Välimerellinen fenkolipiiras on paljon pizzan oloinen, mutta raikkaampi, kevyempi ja vieläpä gluteeniton. Pohja onnistuu varmasti tavallisena pizzapohjanakin, mutta ohjeen mukaisesti gluteenittomista jauhoista tehtynä se osui kerralla maaliin.
Karamellisoidun fenkolin aromia vahvennetaan aniksella ja tasapainotetaan ranskankermalla, vuohenjuustolla ja pecorinolla. Yrteistä lähtee mahtavaa vivahdetta ja kirsikkatomaateista mehevyyttä. Toimii läpi vuoden! Yliveto piknikillä! Vielä tarpeeton lisähuudahdus tämän erinomaisuudesta!
Välimerellinen fenkolipiiras
2 piirasta
Pohja
4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
25 g tuorehiivaa
2 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl aniksensiemeniä
2 rkl oliiviöljyä
Täyte
2 fenkolia, ohuina suikaleina
3 rkl voita
3 rkl hunajaa
2 rkl oliiviöljyä
1 dl ranskankermaa
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria
50 g vuodenjuustoa, ohuina viipaleina (tai revittyinä nykeröinä)
6 kirsikkatomaattia, puolitettuina
roseepippuria
0,5 luomusitruunan kuori, raastettuna
4 rkl pecorinolastuja
Lisäksi
2 tl tuoretta rosmariinia
0,5 tl kuivattua oreganoa
(+ mielen mukaan tuoreita yrttejä ja rucolaa)
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita mukaan jauhot, suola ja anis. Lorauta sekaan öljy. Alusta taikina tasaiseksi. Peitä liinalla ja kohota 30 min. Tee sillä välin täyte. Sulata voi pannulla ja sekoita hunaja sekaan. Lisää mukaan fenkolisuikaleita pannun tilan mukaan ja karamellisoi niitä erissä 10-12 min.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli kumpikin taikina ohueksi leivinpaperin päällä. Siirrä pohjat leivinpaperin päällä uunipelleille. Levitä 1 rkl oliiviöljyä kummallekin pohjalle. Mausta ranskankerma suolalla ja pippurilla. Levitä se molemmille piiraspohjille. Asettele pohjille vuohenjuusto ja kirsikkatomaattipuolikkaat. Kaavi sekaan tasaisesti fenkoliseosta. Ripottele päälle roseepippuria, sitruunankuoriraaste sekä pecorinolastut. Paista piiraita uunissa 15-20 min. kunnes ne saavat väriä ja näyttävät syötävän hyviltä. Ripottele lopuksi pinnalle yrttejä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut