Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Kalanruotopitko savulohimoussella, Kristan resepti

Julkaistu 24.03.2025 15:10

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan tuoreen kauden kolmannen jakson resepti.

Leipätaikina

  • 3 dl maitoa
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1,5 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 dl ohrajauhoja
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 50 g pehmeä voita

Tillipesto

  • 1 nippu tilliä
  • 1 tl kuivattua tilliä
  • ½ nippua persiljaa
  • ½ nippua ruohosipulia
  • 1 dl parmesaani juustoraastetta
  • 3 kpl valkosipulinkynttä
  • 1 dl pinjansiemeniä

Lisäksi

  • 1 dl mozzarella juustoraastetta

Voiteluun

  • 1 kpl kananmuna

Savulohimousse

  • 200 g savulohta
  • 200 g Creme fraichea
  • 2 dl kuohukermaa
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus suolaa
  • ripaus tilliä, kuivattu
  • 1 rkl sitruunamehua
  • ½ kpl punasipuli
  • ½ nippu ruohosipulia

Valmistusohje

LEIPÄTAIKINA: Sekoita kuivahiiva 42 asteiseen maitoon. Lisää sokeri ja suola. Sekoita jauhot desi kerrallaan, aloita lisäämällä ensin ohrajauho ja sitten vehnäjauhoja 5dl (tai sen verran, että taikina tuntuu sopivalta). Lisää pehmeä voi jauhojen lisäyksen loppuvaiheessa. Vaivaa taikinaa hyvin (10min). Anna taikinan levähtää n. 10 min. Valmista sillä aikaa tillipesto.

TILLIPESTO: Hienonna tilli, persilja, ruohosipuli, valkosipulit, juustoraaste ja pinjansiemenet tehosekoittimessa. Lisää öljy ja sitruunamehu ohuena nauhana, kunnes pesto on sopivan paksuista levitettäväksi. Mausta suolalla. Kauli leipätaikina suorakaiteen muotoiseksi ohueksi levyksi n. 40x50 cm. Levitä tillipesto koko leivälle. leikkaa taikinalevyn molemmin puolin pitkille sivuille 8 viiltoa hieman  yläviistoon niin, että keskelle jää n. kämmenenlevyinen leikkaamaton osa. Ripottele juustoraastetta keskiosaan. Taittele osioita vuorotellen oikealta ja vasemmalta keskelle (syntyy kalanruoto kuvio). Leikkaa/muotoile taikinasta kalan muotoinen. Kohota taikinaa n. 30min. Voitele leipä kananmunalla. Paista uunin alatasolla 200°C n.20-25minuuttia. 

SAVULOHIMOUSSE:  Vaahdota kuohukerma. Hienonna savulohi. Pilko puna- ja ruohosipuli. Yhdistä kerman sekaan sipulit, creme fraiche, sitruunamehu ja mausteet. Tarkista maku. Laita valmis savulohimousse omaan astiaan ja tarjoile leivän lisukkeena.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Kukkaan puhjennut juustopiiras, Ilonan reseptiKoko Suomi leipoo: Lena’s cheezy potato pie, Lenan reseptiKoko Suomi leipoo: Etelä-Karjalainen vetyleipäpitko, Janin reseptiKoko Suomi leipoo: Makujen metsä, Sarahin reseptiKoko Suomi leipoo: Kolmen viljan norppaleipä Saimaan levitelaudalla, Lenan reseptiKoko Suomi leipoo: Lauran Yrteillä täytetty koristeleipä
Koko Suomi leipooKoko Suomi leipoo -reseptitLeivontaSuolaiset leivonnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti