Sotto - juuresrisotto ilman riisiä

MTV Oy, All rights reserved

Olen törmännyt tänä vuonna muutaman kerran ravintoloissa riisittömään risottoon. Kasviksiin, jotka on pilkottu riisin kokoisiksi ja valmistettu sitten kuten risotto. Viimeisin kohtaaminen oli - kuinka ollakaan - Sasu Laukkosen isännöimällä illallisella ravintolassa 4 Vuodenaikaa. Pari edellistäkin reseptiä on saanut ideansa sieltä. Laukkonen tarjosi risoton omana ruokalajinaan höysteiden kera, mutta laitoin sen itse yön yli oluessa haudutetun kasslerin pediksi.

Laukkonen teki riisittömän risoton eli "soton" palsternakasta ja juuriselleristä. Itse käytin molempia, mutta myös keltaista porkkanaa ja keltajuurta sekä sipulia. Tämä onnistuu ihan millä tahansa juureksilla.

VINKKI! Juurekset imevät vettä paljon riisiä vähemmän, joten kaada sitä varovasti ja tarkkaile kypsyyttä.

VINKKI 2! Käytä seassa myös mieluisia yrttejä.

Juures"sotto"

800-1200 g juureksia

1 sipuli, hienonnettuna

1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna

1 lasi kuiva valkoviiniä

3-6 dl kasvis- tai kanalientä

2 nokaretta voita

1 rkl oliiviöljyä

70-100 g parmesaania raastettuna

suolaa

pippuria

Hienonna juurekset todella pieneksi, esim. riisin kokoiseksi. Kuumenna kattila melko kuumaksi ja lorauta sinne öljyä ja nokare voita. Kippaa mukaan juurekset ja sipuli. Kuullota muutama minuutti. Kaada mukaan lasi viiniä ja sekoita. Vähennä lämpöä keskitasolle. Kippaa 1 dl kasvislientä kerrallaan ja anna sen imeytyä välillä hämmentäen, jotta juurekset kypsyvät tasaisesti. Lisää seuraava desilitra, kun edellinen alkaa loppua. Juuresten lähestyessä kypsyyttä, mausta ne suolalla ja pippurilla ja laita mukaan parmesaani ja toinen nokare voita. Sekoita. "Soton" tulee olla mehevää. Juuresten kypsiä, mutta ei mössöä. Tarjoile. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.