Sitruunainen, grillattu broilerifilee - helppo ja maukas

Herkullisen simppeli grilliruoka marinoituu puolessa tunnissa ja hoituu grillissä helposti. Yllätyin, miten maukas se onkaan!

Kesän korvilla sain inspiraatioksi loistavan kirjan suoraan Viron saariston, Muhun saaren maalaisromanttisesta lämmöstä. Sikke Sumarin NamiNamaste tuo esiin pohjoisen kesän parhaimmillaan. Se esittelee Siken puutarhassa kasvavien kasvien sielunelämää ja tarjoaa perusvinkkejä niiden hyödyntämiseen. Paljon on tullut itsekin kasvatettua, mutta sain monta hyvää näkemystä ja kokemusta avuksi.

370-sivuiseen kirjaan mahtuu pohjatietoa raaka-aineista, niiden kasvatuksesta ja sesongeista näillä leveysastella, mutta pääpaino on silti resepteissä. Kun kirjaa selailee, alkaa väistämättä katsella omaa kasvimaata ja miettiä, milloin mitäkin raaka-ainetta pääsisi hyödyntämään kirjan resepteillä.

Ruoat ovat yksinkertaisia ja suoraviivaisesti raaka-aineisiin painottuvia. Eli juuri sellaisia, joita tykkään itsekin eniten kokata. Mukana on myös otteita eri maailman keittiöistä värittämässä makumaailmaa. Eli juuri niin, kuten itsekin tykkään ruoasta nauttia. Raaka-aineet ovat helposti saatavia ja monet niistä ovat juurikin suomalaisessa maassa kasvaneena parhaita maailmassa.

Tulen kokkaamaan kirjasta tänä kesänä varmasti paljon. Meillä on tällä viikolla mökillä kylässä ihan kohta 9-vuotias jäbä ja yritin löytää kirjasta sopivan varman ruoan, joka ei olisi silti tylsä. Grillatut broilerin rintafileet kuulostavat hirmu tylsiltä ja olen tehnyt niitä vaikka millä tavoin, mutta lopputulos yllätti silti. Simppeli, ei mitenkään erikoinen, mutta silti uusi, hyvä maku. Ei nojaa mihinkään keittiöön, ainoastaan makuun. Nopean helppo ruoka arkeenkin. Ja hoitui erityisen hyväksi uudessa hiiligrillissäni.

PS. Käytin broilerin paistileikkeitä, joissa on enemmän makua kuin rintafileissä.

Grillatut broilerin rintafileet
4 hlölle

1 dl neitsytoliiviöljyä
0,5 dl omenamehua
1 pieni nippu lehtipersiljaa, hienonnettuna
1 oksa tuoretta rosmariinia, hienonnettuna
1 peperoncino-chilipalko murskattuna (käytin tuoretta)
1 valkosipulinkynsi pilkottuna
0,5 keskikokoista sipulia siivuina
0,5 luomusitruunaa kuorineen siivuina
suolaa
mustapippuria

OHJE: Puolita fileet terävällä veitsellä niin, että saat jokaisesta kaksi ohutta fileetä.

Sekoita isossa kulhossa marinadi öljystä, omenamehusta, persiljasta, rosmariniista, chilistä ja valkosipulista. Lisää sipuli- ja sitruunasiivut.

Painele fileitä keittiöveitsen terän lappeella ja lisää ne marinadiin. Anna marinoitua puolisen tuntia.

Grillaa neljä fileetä kerrallaan grillissä tai parilapannulla kovassa kuumuudessa minuutti kummaltakin puolelta ja siirrä lämpimälle lautaselle. Suolaa ja pippuroi. Peitä löyhästi foliolla ja anna vetäytyä hetki.

Ota sitruunasiivut marinadista, grillaa niitä niin, että ne saavat hiukan väriä. Kiehauta marinadi.

Lusikoi marinadia fileiden päälle ja viimeistele sitruunansiivuilla.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.