Olen tutustunut viime viikkoina espanjalaiseen makumaailmaan. Se on jäänyt aika pahasti Italian ja Ranskan jalkoihin, vaikka tapaksia on useasti tullutkin tehtyä. Olen vältellyt maan keittiöön paneutumista pitkälti näillä leveysasteilla olevan surkean meren antimien tarjonnan takia. Espanjalainen ruoka on mielestäni parhaimmillaan äyriäisissä. Mahdollisimman tuoreissa. Olen ilokseni huomannut omanneeni turhan suppean näkökulman. Espanjalaisia makuja pystyy loihtimaan vaikka mistä. Siinä missä hämmennyin ranskalaiselle keittiölle pyhitettyinä kuukausina voin ja kerman määrästä, kuluu valkosipulimme ja erilaiset paprikajauhepurkkimme parhaillaan vauhdilla loppuun.
On hassua, että Suomeen perustettu espanjalainen ravintola tarkoitti ennen ja usein vielä nykyäänkin pihvipaikkaa. Lukuisia resepti- ja ruokakulttuuriopuksia läpikahlanneena olen törmännyt vain pariin pihvireseptiin. Typerien härkätaistelujen maa on merellisten herkkujen lisäksi vahvasti myös porsaanlihaan nojaava. Ihan kuten Italiakin. Tässä herkullisen mehevä ja lihaisa galicialainen empanada-piiras, jossa espanjalaiset maut tulvahtavat esiin palaa leikatessa. Sisällä possua kolmessa muodossa.
VINKKI!Mikäli teet piirakan vieraille, pääset helpommalla, jos valmistat täytteen, ja vaikka taikinankin, edellisenä päivänä. Jos haluat oikoa - mitä en suosittele - voit käyttää kuoreen valmista voitaikinaa. Rustiikkisempi itsetehty taikina tuo vahvan hyvän sävyn ruokaan, myös maussa.
Possu-empanada
8 hlölle
TAIKINA:
5 dl maissijauhoja
4 dl vehnäjauhoja




