Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Portterissa marinoitu lampaanpaisti

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 04.04.2013 21:44

Olen ollut viime vuodet pääsiäisen aina reissun päällä. Tänä vuonna jäimme kuitenkin kotiin lepäämään ja herkuttelemaan. Monen vuoden haaveilun jälkeen sain tehdä lampaanviulua. Aivan turhaan olin lykännyt sitä pääsiäiseen, koska lihaherkku sopii mihin tahansa hiukankin juhlavampaan tilaisuuteen. Ostin puolikkaan karitsanviulun, josta siitäkin toki jäi paljon tähteitä. Ne hyödynsimme seuraavana päivänä marokkolaisessa lihapadassa.

Käytin kokkailun pohjana kotimaisen ruokakulttuurin lähettilään, Markus Maulavirran ja savonlinnalaisen Panimoravintola Huvilan ravintoloitsijan ja olutmestarin, Jussi Hukkasen, Syötävän hyvän olutkeittokirjan ohjetta portteroidusta lampaanpaistista. Säädin sitä hiukan ja lopputulos oli mainio. Valitettavasti kohdalle ei osunut Jussin itsensä panemaa olutta. Lihan kylkeen tein brittiklassikoita, Yorkshire-vanukkaita. Kostukkeena toimi mallikkaasti kahvikastike. Soosi ei ole pakollinen. Riippuu, mistä tykkää ja miten paistia tarjoilee. Kastiketta säädettiin niin paljon lennossa maistelun mukaan, ettei reseptiä siitä oikein syntynyt. Varma valinta on myös perinteinen, simppeli ruskeakastike. Kirja vinkkaa myös kermaviilikastiketta.

Jännäksi kypsytyksen tekee tekniikka. Paisti kääritään leivinpaperiin, kosteaan sanomalehteen ja folioon. Lopputulos säilyi mehevänä, vaikka liha ei nesteessä kypsynytkään.

Pääpointti on kuitenkin siinä, ettei jätä lampaan- ja karitsanpaistia ainoastaan yhden juhlapyhän herkuksi.

Karitsanpaistia portterilla maustettuna

lampaanpaisti

2 dl hienonnettuja yrttejä (rosmariinia, timjamia ja persiljaa)

6 valkosipulinkynttä

2 dl karkeaa merisuolaa

1 dl oliiviöljyä

1 dl portteria

0,5 dl hunajaa

1 tl katajanmarjoja, murskattuna

Sekoita yhteen kaikki ainekset. Hiero seos lihaan. Anna maustua pari kolme tuntia huoneenlämmössä tai useampia tunteja jääkaapissa. Kääri paisti leivinpaperiin. Rullaa päälle kostutettua sanomalehteä ja päällystä koko komeus foliolla. Laita 100-asteiseen uuniin 4-5 tunniksi. Käärinliinojen läpi voi olla vaikea laittaa paistomittaria. Oma paistini pääsi 70-asteiseksi, mikä oli makuuni hiukan liikaa, mutta silti vielä erinomaista. 55 astettakin jo riittäisi. Anna lihan levähtää uunin jälkeen vartin verran. Leikkaa ohuiksi siivuiksi ja laita tarjolle. MTV Oy, All rights reserved

MTV Oy, All rights reservedhttp://blogit.mtv.fi/sivumaku/files/2013/04/lampaanpaisti_kaare2-1024x570.jpg

Lisää aiheesta:

Täydellinen valmistusmetodi uunilohelle – helppoa ja nopeaa: "Ei takuulla tule kuivaa"Mehevä maissi-kanapannuPorsaankylkeä vietnamilaisittain(Vähän niin kuin) StroganoffTartar kahdella tapaa - hirvi ja nautaSherryssä haudutettu karitsanpaisti
karitsalammaslampaanpaistiliharuokareseptislow food

Tuoreimmat aiheesta

karitsa
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
  • 13.12.201913:32
    resepti

    Karitsaa kahdella tapaa, kyljyksenä ja krokettina maa-artisokkapyreen kera

  • 01.11.201913:39
    italialainen

    Karitsa-osso buco – talven upea lämmittäjä

  • 15.04.201909:43
    jauheliha

    Pastitsio – kreikkalainen ”makaronilaatikko”

  • 27.03.201819:36
    lammas

    15 x karitsa- ja lammasresepti

  • 21.03.201620:12
    karitsaresepti

    9 x lammasresepti