Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Piparkakkumausteinen joulukinkku

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 20.12.2014 16:51

Joulukinkku lienee suomalaisille se pyhin ruoka. Se kuuluu grillauksen ohella myös niihin kulinaarisiin tehtäviin, joilla miehet pääsevät usein pätemään. Sisälämmöstä väitellään, sinappihuntuja vertaillaan, paistotekniikoista kiistellään. Tiedättekö sen ylpeän myhäilyn, kun perheenisä saa kehuja kinkusta? 

Viime vuosina kinkkuvalikoimaan on tullut valinnanvaraa mm. luomusta ja Tanskan tuliaisista. Saapa nähdä, miten tuoreet mrsa-bakteerilöydöt jälkimmäisten myyntiin vaikuttavat. Kun Snellman tarjosi omaa kotimaisesta maatiaispossusta tehtyä kinkkuaan kokeiltavaksi, päätin ottaa sen harjoituskinkuksi. Onneksi kokeilut onnistuivat ja pääsen jakamaan vinkkejä täälläkin. Snellmanin maatiaispossu ansaitsee myös osansa kiitoksesta. Maukasta kamaa. Lisävinkkejä tulossa ennen ja jälkeen aaton.

Viimeistelin kinkun pitkälti piparkakuista tutuilla aineksilla. Inkivääri, muskotti, kaneli, neilikka, maustepippuri ja appelsiini maustoivat pinnan karamellisoivan sokeri-siirappi -glaseerauskastikkeen. Lopputuloksena oli juuri niin jouluinen makupaletti kuin toivoin. Makeus toi siihen uuden, hauskan vivahteen, joka kuitenkin sopi tämän pyhän ruoan konseptiin.

KINKUN PAISTAMISESTA. Kolmikiloista kinkkua paahdettiin 100 asteessa kuutisen tuntia. Otimme sen ulos uunista, kun sisälämpö näytti 77 astetta. Kypsyys oli hyvä, mutta muutama aste enemmän olisi tehnyt siitä täydellistä. Sellaista harmaata ja hajoavaa ilman kuivuutta. Mutta hyvä näinkin hiukan punertavana. Saa väittää vastaan. :)

Piparkakkumausteinen joulukinkku

3-7 kg kinkku

125 g muscavado-sokeria

4 rkl siirappia

1 rkl sinappia

2 rkl tuorepuristettua appelsiinin mehua

2 tl jauhettua inkivääriä

1 tl kanelia

1/4 tl muskottia

1/2 tl maustepippuria

kokonaisia neilikoita

Sekoita ainekset keskenään tasaiseksi massaksi (paitsi kinkku ja neilikat). Kun kinkun sisälämpötila näyttää paistamisen jälkeen hyvältä, ota se pois uunista. Nosta uunin lämpötila 220 asteeseen. Leikkaa kinkkua ympäröivä verkko pois, jos sellainen on. Jos ihraa on pinnalla paljon, leikkaa varovasti suurin osa pois. Itsellä pintaan jäi kuin tilauksesta alle sentin rasvakerros ihran poisnyhtämisen jälkeen. Viillä veitsellä ruudukko kinkun pintaan. Lähinnä ihraan, ei lihaan asti. Työnnä neilikka jokaisen ruudun keskelle (kts. kuva). Voitele kinkku glaseerausseoksella reippaalla kädellä. Aseta kinkku paistoalustalle ja iske uuniin 10-15 minuutiksi, kunnes pinta alkaa näyttää herkulliselta (saa hiukan paikoitellen kärtsätäkin). Kannattaa laittaa paistoalustalle leivinpaperi, koska karamelliliemi jämähtää astiaan aikas tiukkaan. Ota kaunis kinkku uunista ja anna jäähtyä niin kauan kuin maltat. Pinnasta tulee aika tahmea, mikä taas näyttäytyy hienona kimalluksena. Leikkaa siivuiksi, tarjoile ja vietä mitä herkullisin joulu! MTV Oy, All rights reserved

MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Jäikö joulukinkkua yli? Tämä sinun on testattava: "Voi käyttää kaikki loput kinkut"Olisitko uskonut? Joulukinkun voi valmistaa myös näin – superrapea kuori yllättävällä konstilla! Tartar kahdella tapaa - hirvi ja nautaSausage Rolls - jenkkien tuore somehittiSherryssä haudutettu karitsanpaistiJoulupöydän yllättäjä syntyy edullisesta ainesosasta: "Kaikki kyselevät aina tämän reseptin perään"
glaseerausjoulujoulukinkkujoulumausteetkinkkukinkkukuorrutekinkkureseptiresepti