Piparkakkumausteinen joulukinkku

MTV Oy, All rights reserved

Joulukinkku lienee suomalaisille se pyhin ruoka. Se kuuluu grillauksen ohella myös niihin kulinaarisiin tehtäviin, joilla miehet pääsevät usein pätemään. Sisälämmöstä väitellään, sinappihuntuja vertaillaan, paistotekniikoista kiistellään. Tiedättekö sen ylpeän myhäilyn, kun perheenisä saa kehuja kinkusta? 

Viime vuosina kinkkuvalikoimaan on tullut valinnanvaraa mm. luomusta ja Tanskan tuliaisista. Saapa nähdä, miten tuoreet mrsa-bakteerilöydöt jälkimmäisten myyntiin vaikuttavat. Kun Snellman tarjosi omaa kotimaisesta maatiaispossusta tehtyä kinkkuaan kokeiltavaksi, päätin ottaa sen harjoituskinkuksi. Onneksi kokeilut onnistuivat ja pääsen jakamaan vinkkejä täälläkin. Snellmanin maatiaispossu ansaitsee myös osansa kiitoksesta. Maukasta kamaa. Lisävinkkejä tulossa ennen ja jälkeen aaton.

Viimeistelin kinkun pitkälti piparkakuista tutuilla aineksilla. Inkivääri, muskotti, kaneli, neilikka, maustepippuri ja appelsiini maustoivat pinnan karamellisoivan sokeri-siirappi -glaseerauskastikkeen. Lopputuloksena oli juuri niin jouluinen makupaletti kuin toivoin. Makeus toi siihen uuden, hauskan vivahteen, joka kuitenkin sopi tämän pyhän ruoan konseptiin.

KINKUN PAISTAMISESTA. Kolmikiloista kinkkua paahdettiin 100 asteessa kuutisen tuntia. Otimme sen ulos uunista, kun sisälämpö näytti 77 astetta. Kypsyys oli hyvä, mutta muutama aste enemmän olisi tehnyt siitä täydellistä. Sellaista harmaata ja hajoavaa ilman kuivuutta. Mutta hyvä näinkin hiukan punertavana. Saa väittää vastaan. :)

Piparkakkumausteinen joulukinkku

3-7 kg kinkku

125 g muscavado-sokeria

4 rkl siirappia

1 rkl sinappia

2 rkl tuorepuristettua appelsiinin mehua

2 tl jauhettua inkivääriä

1 tl kanelia

1/4 tl muskottia

1/2 tl maustepippuria

kokonaisia neilikoita

Sekoita ainekset keskenään tasaiseksi massaksi (paitsi kinkku ja neilikat). Kun kinkun sisälämpötila näyttää paistamisen jälkeen hyvältä, ota se pois uunista. Nosta uunin lämpötila 220 asteeseen. Leikkaa kinkkua ympäröivä verkko pois, jos sellainen on. Jos ihraa on pinnalla paljon, leikkaa varovasti suurin osa pois. Itsellä pintaan jäi kuin tilauksesta alle sentin rasvakerros ihran poisnyhtämisen jälkeen. Viillä veitsellä ruudukko kinkun pintaan. Lähinnä ihraan, ei lihaan asti. Työnnä neilikka jokaisen ruudun keskelle (kts. kuva). Voitele kinkku glaseerausseoksella reippaalla kädellä. Aseta kinkku paistoalustalle ja iske uuniin 10-15 minuutiksi, kunnes pinta alkaa näyttää herkulliselta (saa hiukan paikoitellen kärtsätäkin). Kannattaa laittaa paistoalustalle leivinpaperi, koska karamelliliemi jämähtää astiaan aikas tiukkaan. Ota kaunis kinkku uunista ja anna jäähtyä niin kauan kuin maltat. Pinnasta tulee aika tahmea, mikä taas näyttäytyy hienona kimalluksena. Leikkaa siivuiksi, tarjoile ja vietä mitä herkullisin joulu! 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!