Joulukinkku lienee suomalaisille se pyhin ruoka. Se kuuluu grillauksen ohella myös niihin kulinaarisiin tehtäviin, joilla miehet pääsevät usein pätemään. Sisälämmöstä väitellään, sinappihuntuja vertaillaan, paistotekniikoista kiistellään. Tiedättekö sen ylpeän myhäilyn, kun perheenisä saa kehuja kinkusta?
Viime vuosina kinkkuvalikoimaan on tullut valinnanvaraa mm. luomusta ja Tanskan tuliaisista. Saapa nähdä, miten tuoreet mrsa-bakteerilöydöt jälkimmäisten myyntiin vaikuttavat. Kun Snellman tarjosi omaa kotimaisesta maatiaispossusta tehtyä kinkkuaan kokeiltavaksi, päätin ottaa sen harjoituskinkuksi. Onneksi kokeilut onnistuivat ja pääsen jakamaan vinkkejä täälläkin. Snellmanin maatiaispossu ansaitsee myös osansa kiitoksesta. Maukasta kamaa. Lisävinkkejä tulossa ennen ja jälkeen aaton.
Viimeistelin kinkun pitkälti piparkakuista tutuilla aineksilla. Inkivääri, muskotti, kaneli, neilikka, maustepippuri ja appelsiini maustoivat pinnan karamellisoivan sokeri-siirappi -glaseerauskastikkeen. Lopputuloksena oli juuri niin jouluinen makupaletti kuin toivoin. Makeus toi siihen uuden, hauskan vivahteen, joka kuitenkin sopi tämän pyhän ruoan konseptiin.
KINKUN PAISTAMISESTA. Kolmikiloista kinkkua paahdettiin 100 asteessa kuutisen tuntia. Otimme sen ulos uunista, kun sisälämpö näytti 77 astetta. Kypsyys oli hyvä, mutta muutama aste enemmän olisi tehnyt siitä täydellistä. Sellaista harmaata ja hajoavaa ilman kuivuutta. Mutta hyvä näinkin hiukan punertavana. Saa väittää vastaan. :)
Piparkakkumausteinen joulukinkku
3-7 kg kinkku
125 g muscavado-sokeria
4 rkl siirappia


