Peperonata - paprikahöystö kahdella tapaa

MTV Oy, All rights reserved

Peperonata on perinteinen piemontelainen resepti, joka tuo kesän maut mitä herkullisimmalla tavalla esiin. Se on pohjoisen vastine etelän caponatalle ja Italian vastine ratatouillelle. Paprikaa haudutettuna sipulin, tomaatin ja valkosipulin kera.

Peperonata on monikäyttöisyydessään ylivertainen. Klassisimmin se on mainio osa antipastopöytää tai höysteenä lihalle, kanalle tai kalalle. Se toimii erinomaisesti myös pastakastikkeena, pastapaistoksen kostukkeena (mozzarellaa pinnalle), vetelän tai rapeaksi paistetun polentan kumppanina sekä leivän täytteenä. Sitä voi säädellä monella tapaa jääkaapin sisällön ja oman maun mukaan. Yrteiksi sopii mukaan esim. basilika, rakuuna tai vaikka korianteri. Itse nautin sitä juuri uusienperunoiden kanssa.

Oikeaoppista peperonataa ei ole olemassakaan. Paitsi tietysti jokaisen italialaisen nonnan keittiössä. Siispä laitoin mukaan toisen, varsin muokatun version, jonka viimeistelin grillissä. Olkoon se puristeja varten kuitenkin heittomerkeissä. Itse pidän näistä eniten juuri grilliaterian osana. Joko alkuun tai sitten lihan kylkeen. Tuoretta rapeakuorista leipää seuraksi. Kokeile vaikka täytettyjen porsaankyljysten, BBQ-grillikyljen tai paahdetun ja grillattun porsaankyljen kanssa.

Peperonata

3 punaista paprikaa

3 keltaista paprikaa

1 tlk kokonaisia luumutomaatteja (tai makeita tuoreita)

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

oliiviöljyä

suolaa

pippuria

(tuoretta basilikaa tai muita yrttejä)

Suikaloi paprikat ja poista siemenet. Leikkaa sipulit ja valkosipulit ohuiksi siivuiksi. Lorauta kattilaan hiukan oliiviöljyä ja laita kaikki ainekset mukaan. Kiehauta ja laske lämpöä haudutustasolle. Mikäli seos näyttää kuivalta, voit lisätä hiukan vettä tai paseerattua tomaattia. Anna porista 30 minuuttia (mausta suolalla ja pippurilla puolivälissä) tai kunnes paprikat ovat pehmeitä. Tarkista maku ja mausta mieleiseksi. Lisää basilika tai muut yrtit ja sekoita, mikäli käytät niitä.

"Peperonata" twistillä grillissä

2-3 hlölle

1 prk paahdettuja paprikoita, suikaloituna

1 sipuli, ohuina siivuina

1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna

1 dl mustia kalamataoliiveja, kivettöminä

2 rkl kapriksia

1 pallo buffalomozzarellaa

oliiviöljyä

(grillivuoka)

Kuullota pienessä kattilassa sipulia ja valkosipulia hetki oliiviöljyssä. Lisää mukaan paprikasuikaleet. Hauduta 10 min. Lisää mukaan kaprikset ja oliivit. Hauduta vielä 5 min. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita seos grillivuokaan. Revi mozzarellasta päälle suikaleita. Lorauta vielä oliiviöljyä päälle. Laita vuoka grilliin ja ota pois, kun juusto on sulanut.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.