Penne alla vodka on supermaukas pasta, joka sotii monessa mielessä ruokafilosofiaani vastaan. Mutta kun lopputulos yksinkertaisesti toimii ja pistää ajattelemaan, on turha antaa oman henkisen byrokratian astua nautinnon edelle.
En likimain koskaan käytä pastassa kermaa. En likimain koskaan sekoita yhteen kermasoosia ja tomaattia. Lähtökohtaisesti se tekee kastikkeesta mössön, joka ei toimi niin kerman kuin tomaatinkaan suhteen. Tutustuin italialaiseen, järkeenkäyvään selitykseen, joka virkkoi ainesten erottuvan kastikkeessa toisistaan tomaatin hapon ansiosta. Mutta mikä sieltä tulee? Sieltä tulee vodka, osasten esiliina, joka toimii emulsio- eli yhdistymissiltana ainesten välillä.
PARITTAJAVODKA. Siinä missä kerma yleensä tappaa kaiken hienon italialaisessa keittiössä ja laittaa ranskalaisen keittiön kukoistamaan, toimii se tässä soosissa loistavana pehmentäjänä happojen keskellä. Maussa on paljon pistävyyttä, mutta kerman myötä ne toimivat mukavien happojen tapaan.
Penne alla vodka on muutaman vuosikymmenen vanha keksintö, jonka keksijästä on monta vaihtoehtoa ja tarinaa. Olis ollut kiva tietää aiheesta tarkemmin, mutta kukaan ei tiedä.
TEE SE ITSE. Reseptiä voi muokata helposti monella tapaa maun ja vaikka tähteiden pohjalta. Voit karamellisoida kastikkeen pohjalle sipulia, vaihtaa parmankinkku tuoremakkaraan, pekoniin tai vaikka joulukinkun rippeisiin. Kastikkeen rikkaus antaa tilaa monenlaiseen. Reseptiä noudattaen saat ainakin hyvää.
JOS SE OLE HYVÄÄ LASISSA, EI MYÖSKÄÄN RUOASSA. Mitä juomiin tulee, niin älä käytä tässä sitä kaikkein halvinta Viro-vodkaa. Mikä ei maistu pelkästään hyvältä, ei maistu hyvältä myös ruoassa. Tietty mitä parempaa vodkaa laitat mukaan, sitä parempi, mutta tuollainen keskitason laatu toimii tässä hyvin. Hitusen kerma antaa toki anteeksi. Italialaisittain voit tietty käyttää myös vaaleaa grappaa. Ei sitä polttavinta.

