Pastaa linsseillä – jumalattoman hyvä ja syvä talviruoka

linssipasta-sivumaku
Linssipasta MTV

Linssit ovat ruoka, jota syödessä mietin aina, miksen syö niitä useammin. Tampereen Culinaria Keittiöelämää -kauppa jakoi syksyllä niin houkuttelevan linssipastareseptin italialaiselta ruokasivulta, että oli pakko ottaa linssit taas työn alle.

Uhmasin jossain määrin italialaisia tapoja kokata ja muokkasin hiukan valmistusmetodeja mun tyylisiksi. Tässä on niin täydellinen syys- tai pakkaspäivän ruoka kuin olla ja voi. Runsaasti makuja, syviä aromeja ja höyryvän muheva annos edessä. Bellissimo!

PS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista ja tuulista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa(myös Stories) ja Twitterissä.

HUOM! Voit hyvin jättää pekonin pois tehdäksesi kasvisversion ja parmesaanin voit korvata kevyesti paahdetulla mantelirouheella tehdäksesi ruoasta vegaanisen.

Linssipasta

4 hlölle

350 g pientä pastaa
200 g linssejä, huuhdeltuna
80 g pekonia, hienonnettuna
1 porkkana, hienonnettuna
1 sipuli, hienonnettuna
1 sellerinvarsi, hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
0,5-1 tl chilirouhetta
2 rkl tomaattipyreetä
1 l kasvislientä
1 rosmariininvarsi
1 timjaminvarsi (jos niitä pehmeitä riukuja, niin muutama varsi)
kourallinen parmesaaniraastetta
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Laita pekonisilppu kattilaan ja laita kattila kuumenemaan keskilämmölle. Anna pekonin paistua ja rasvan sulaa. Lorauta hiukan öljyä pohjalle ja kaada sekaan porkkana-, sipuli- ja sellerisilppu. Kuullota muutama minuutti. Lisää valkosipulisilppu ja chilirouhe ja kuullota vielä minuutti. Lisää sekaan tomaattipyree, sekoita ja anna seoksen kypsyä vielä minuutti.

Lisää huuhdellut linssit ja kaada päälle puolet kasvisliemestä. Sido rosmariinin- ja timjaminvarret yhteen (jotta ne on myöhemmin helppo nostaa pois) ja lisää seokseen. Sekoita kunnolla ja peitä kannella. Anna porista hissukseen puolisen tuntia tai kunnes linssit alkavat pehmetä. Kurkkaa välillä nesteen määrää ja lisää lientä, jos uhkaa kuivua. Lisää mukaan pasta ja loput liemestä. Keitä pasta al denteksi ja vahdi keittäessä, että nestettä on tarpeeksi. Säädä lopussa nesteen määrä mieleiseksi. Joku voi tykätä melko kuivasta, toinen melkein keittomaisesta – molempi parempi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Ripottele pinnalle parmesaania ja tarjoile höyryävän kuumana.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!