Parasta kinkulle: karpalo-chilirelissi, omena-rosmariinikastike ja Henri Alénin somesinappi

MTV Oy, All rights reserved

Joulukinkku koki tässä joulun lämmittelyvaiheessa kaikenlaisia vaiheita ja kylkiäisiä. Glaseerasin sen piparkakkumausteisella siirapilla. Halusin höysteeksi karpaloista tehtyä relissiä. Ensimmäisestä versiosta tuli turhan kipakka ja siihen piti lopulta lisätä niin paljon sokeria pyöristämään makua, että päätin säästää teitä reseptiltä. Kakkosyritys toimikin jo mainiosti, kun iskin karpalon tueksi tuoretta jalapenoa. Vahvasti marjaisa alku ja juuri sopivasti kitalakea kutitteleva chililopetus toi joulupöytään aivan uuden ulottuvuuden ja twistin. Toimi hyvin kinkun kanssa, mutta veikkaisin, että aivan parasta se on jouluisen kalkkunan kera. 

KINKKUKASTIKKEEKSI hauduttelin rosmariinilla maustettua omenakastiketta. Lämmin, hedelmäinen kastike antoi kinkulle hauskaa sävyä.

Tein myös Henri Alénin twiittaamalla reseptillä sinappia. Punkkupohjaisena se oli yllättävä, mutta maukas versio, joka herättää varmasti keskustelua jouluaterialla. Jokaisella suomalaisella kun tuntuu olevan vankka näkemys siitä, millaista sinapin kuuluu olla.

Karpalo-jalapenorelissi

250 g karpaloita

1 luomuappelsiini

1/2 luomuappelsiinin kuori raastettuna

1 tuore jalapeno

1 dl tummaa sokeria

Raasta appelsiinista puolikas kuori oranssista osasta. Kuori appelsiini ja pilko lohkot. Pilko jalapeno ilman siemeniä. Sekoita appelsiininkuori, palaset, chili ja sokeri keskenään. Surauta sauvasekoittimella sekaisin. Lisää karpalot ja surauta vielä nopsaan, ei sileäksi asti. Anna maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia.

Omena-rosmariinikastike joulukinkulle

4 dl kinkun paistolientä

2 omenaa (hapanta tai makeaa, makusi mukaan)

1 salottisipuli, hienonnettuna

2 rkl omenaviinietikkaa

1 rkl tuoretta rosmariinia (toimii kuivatullakin)

1/2 tl kanelia

1 rkl voita

suolaa

valkopippuria

Kuori ja raasta omenat. Kuumenna kattila keskilämmölle ja laita voi sulamaan. Kuullota sipulia miedolla muutama minuutti. Lisää loput ainekset. Kuumenna seos ja sekoittele välillä, ettei omena kärähdä. Surauta seos sileäksi. Maista ja mausta mieleiseksi. Voit myös ohentaa suolaisuutta vedellä.

Henri Alénin #somesinappi

2 dl sinappijauhetta

4 dl punaviiniä

1,7 dl ruskeaa sokeria

2 munaa

1/2 tl suolaa

2 rkl voita

Laita punkku kattilaan ja keitä kunnes jäljellä puolet eli 2 dl. Anna jäähtyä hetki. Noin kädenlämpöön. Sekoita sokeri ja sinappijauhe keskenään, lisää mukaan munat, keitetty viini ja ripaus suolaa. Sekoita vispilällä hyvin kattilassa. Kypsennä miedolla lämmöllä seosta noin 5 min. Kun nenä aukeaa, on sinappi kypsää. Älä polta pohjaan! Ota sinappi liedeltä ja vispaa mukaan kylmä voi. Tämä antaa kiiltoa ja rakennetta sinapille.

Tapoja muokata:

1. Lisää joukkoon soseutettua oliivia.

2. Lisää joukkoon leikattua rosmariinia.

3. Korvaa punkku kinkun paistoliemellä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat