Kasvisruokabuumin vain yltyessä tarjolle tulee mitä mielenkiintoisempia uutuustuotteita. Ihastuin aiemmin Vegemin seitan-lastuihin, jotka maustekastikkeella kuorrutettuna menevät sekasyöjälle kebabin välissä täydestä kuin väärä raha (kts. resepti). Nyt sain maistettavaksi samaisen firman seitan-chorizoa ja -bratwurstia. Tulipa mukaan vielä siivuja kokeilutasolla olevista leikkeleistäkin.
TUOTENIMI. Kuten tavallista, syntyi somessa heti keskustelua tuotenimistä, jotka viittaavat lihaan. Kirjoitin tästä jo oman postauksenkin, mutta tiivistän vielä. En ymmärrä lainkaan, miksi lihaa syövät loukkaantuvat vegaanisen tuotteen markkinointinimestä. Se ei ole keneltäkään pois, että kasvisruokavaihtoehdon valitsevat ymmärtävät kätevästi, mistä tuotteessa on kyse, kun nimi antaa siitä viitettä. Chorizokaan ei loukkaannu siitä. Ranskalaiset loukkaantuivat ja kielsivät lihaan viittaavien sanojen käytön kasvisruoissa. Mutta ranskalaiset nyt loukkaantuvat ties mistä muustakin. Seitan-chorizoa ei ole yleensä myynnissä oikean chorizon vieressä, joten erehdysvaaraa ei liiemmin ole. Ja jos on, niin suosittelen ylipäätään tarkastelemaan ostokäyttäytymistäsi.
PAELLA. Mutta aletaan kokata. Ensimmäisenä tuli mieleen tehdä paellaa. Pidän lajissa kuitenkin lihaisan ja merellisen maun symbioosista, joten halusin mukaan katkarapuja. En hahmota väkisin vegaaniseksi tehtyjä ruokia sekasyöjän lautasella. Lihan vähentäminen ruokavaliossa on se itseisarvo, johon kannattaa pyrkiä, syömmehän yhä tolkuttoman määrän lihaa, 79 kg vuodessa henkeä kohti. Käytin myös kanalientä, jonka korvaaminen kasvisliemellä on tietty hyvin helppoa, jos haluaa. Ja jos ei lihankorvikkeet nappaa, niin tee ruoka liha-chorizolla. Herkullista niin ja näin. Seitan-chorizon maku on miedompi kuin lihaversiossa ja suutuntuma hiukan mureampi. Juurikin tällaiseen ruokaan toimiva tuote.

