Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Oi focaccia, en halua vaivata sua enää!

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 15.03.2015 19:48

Kuvittelin hallitsevani ”tarpeeksi hyvin” focaccia-leivän olemuksen. Olenhan tehnyt sitä lukemattomia kertoja ja ollut tyytyväinen melkein aina (vanha resepti). Leipomisen keskiössä on ollut sitkon saaminen pirunmoisella vaivaamisella. No, Kitchen Aid sen väännön teki, mutta itse joutunut nojaamaan aina masiinaan, jotta se ei lähde vaivauksessa liikkeelle. Alussa jätin vääntämään yksinään ja alas pöydältähän se tuli. Ei hajonnut, mutta lattiaan tuli lommo. 

Ymmärrykseni lajista muuttui kerralla, kun sain käsiini arvostelukappaleen uudesta Vege!-kirjasta ja tein focaccian sen metodilla. Taikinaa ei vaivattu yhtään, mikä teki leivän rakenteesta ennenkokemattoman kuohkean. Alex Niemisen ja Riikka Sukulan kirja on huikaisevan hieno osoitus kasvisruoan monimuotoisuudesta keskittyen pelkästään hyvään ruokaan, joka nyt sattuu olemaan ilman lihaa. Bloggaan varsinaisista ruokalajeista myöhemmin. Tähän alkuun oli pakko jakaa nopsaan leipäresepti, jonka myötä teki huutaa ”stop the press” muiden versioiden leipojille. Tämä on uskomattoman helppo ja maistuva leipä!

Focaccia

3 dl huoneenlämpöistä vettä

1 pss kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa

2 tl sokeria

400 g ”0” durumjauhoja (käytin tavallisia luomuvehnäjauhoja)

runsas rkl laadukasta oliiviöljyä

1 tl sormisuolaa

3 rosmariinin oksaa

Sekoita veteen hiiva ja sokeri. Lisää jauhot ja oliiviöljy. Sekoita ainekset hyvin, mutta varsinaista vaivausta ei tarvita. Anna taikina nousta liinan alla vähintään tunti ja lisää lopuksi suola (EDIT: kirja sanoi näin, mutta lisään jatkossa suolan normaalisti taikinaa alustaessa).

Levitä taikina korkeareunaiselle uunipellille tai vuokaan ja kohota vielä hetki. Painele sormilla reikiä taikinaan ja mausta pinta sormisuolalla ja rosmariinin oksilla. (Lorautin omapäisesti tässä välissä hiukan oliiviöljyä leivän pinnalle.) Paista esikuumennetussa uunissa 220°C:ssa noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Lisää aiheesta:

Intialainen pav-sämpylä – katuruoan kera tai sellaisenaanMusakhan - kanaa karamellisoidulla sipulilla ja sumakilla + KIRJA-ARVONTAPikainen, mutta hyvä pizzapohjaBelém-leivos - Portugalin jälkkäriylpeysPide - turkkilainen pizzapiirasPeltipizza - silleen kuin Italiassa
focacciaitalialainenleipäleivontareseptivegekirja
MTV Oy, All rights reserved