Mustaa riisiä, paahdettua päärynää ja gorgonzolaa

Makea päärynä kohtaa suolaisen gorgonzolan dramaattisen mustalla riisipedillä.

Otetaan taas nosto kirjaston valikoimasta bongatusta uutuudesta. Jamien italialainen keittiö -keittokirja on täynnä tähtikokin italialaisilta nonnilta pöllittyjä reseptejä. Jamien kirjat ja kokkaustyyli on käynyt minulle viime vuosina hiukan tylsäksi, mutta nyt, kun ollaan miehen ruokafilosofian lähteillä, homma taas pelittää.

Kirjasto on loistava paikka löytää keittokirjoja testikäyttöön ja jos ne miellyttävät koeajon jälkeen, voi opuksen ostaa omaksi. Ainakin Tampereella hyllyt notkuvat uusia ja uudehkoja keittokirjoja klassikoista puhumattakaan. Moni fiiliksellä ostettu keittokirja jää helposti käyttämättä. Jos kokkaa parin-kolmenkympin kirjasta kolmea reseptiä, tulee niiden hinnaksi melkoisen paljon. Säästeliäs tyyppi ottaa kirjaston kirjan reseptistä valokuvan ja lisää omiin arkistoihinsa. Tunnustan tekeväni sitä myös kirjakaupoissa. Miksi ostaisin kolmenkympin kirjan, jossa näyttäisi olevan kaksi mielenkiintoista reseptiä?

Musta riisi on mielenkiintoinen raaka-aine. Vahvin ominaisuus on tietenkin sen väri. Musta on aina dramaattinen näky lautasella. Ostamani pakkaus kertoo mustan riisin tulevan Kiinasta, jossa sen lempinimi oli unohdettu riisi, koska se oli sallittu vain keisarin ruokapöydässä.

Mustan riisin rakenne on jämäkämpi kuin tavallisen. Sen keittoaika on myös huomattavan pitkä. En ollut huomannut pakkauksen ohjetta antaa riisin liota muutama tunti vedessä ennen keittämistä. Puolen tunnin keittäminen venyi siten pariksi tunniksi ja suunniteltu illallinen vaihtui pakastelöydöiksi. Kantapään kautta annettu ohje: laita riisi likoamaan veteen aamulla, niin on käyttövalmis päivällistä valmistaessa. Olennaista on tsekata pakkauksen kypsennysohjetta.

Päärynän ja sinihomejuuston liitto on varsin klassinen. Makea kohtaa suolaisen. Kun päärynää vielä paahtaa, nousee sen makeus enemmän esiin. Yhdessä tummanpuhuvan, punaviinissä kypsytetyn riisin kanssa lopputulos on voimakas niin silmälle kuin makuaistille.

VINKKI! Lähikaupassani ei ollut reseptissä lukevaa kermaista gorgonzolaa, joten käytin aina upeaa Roquefortia. Voit käyttää mitä vain helposti sulavaa sinihomejuustoa, kunhan siinä on tarpeeksi makua.

Mustaa riisiä, paahdettua päärynää, timjamia ja gorgonzolaa
4 hlölle
2 l kana- tai kasvislientä
1 sipuli, hienonnettuna
2 lehtisellerin vartta, hienonnettuna
oliiviöljyä
4,5 dl mustaa riisiä
1,5 dl kuivaa punaviiniä
4 kiinteää päärynää
1/2 nippu tuoretta timjamia
1 nokare voita
50 g parmesaania, raastettuna
100 gorgonzolaa tai muuta maukasta ja sulavaa sinihomejuustoa
suolaa
mustapippuria

OHJE: Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Laita liemi hautumaan kattilaan. Lorauta toiseen kattilaan oliiviöljyä ja lämmitä keskilämmölle. Laita sipuli- ja lehtisellerisilppu mukaan ja kuullota keskilämmöllä muutama minuutti.

Sekoita riisi kasvisten joukkoon paahtumaan pariksi minuutiksi. Kaada viini perään- Anna nesteen haihtua ja kaada sitten liemestä 1 litra kattilaan. Anna seoksen hautua välillä sekoittaen. Lisää lientä tarpeen mukaan. Anna seoksen kypsyä tunnin verran tai kunnes riisi on kypsää.

Riisin kypsyessä kuori päärynät, leikkaa siemenkodat pois ja lohko ne 4-6 osaan. Ota uunivuoka, lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä, lisää päärynälohkot, lorauta hiukan oliiviöljyä päälle ja mausta suolalla. Laita päälle timjaminoksat ja iske vuoka uuniin. Paahda päärynöitä 40 min tai kunnes ne ovat kypsiä ja kullanruskeita.

Vatkaa voi riisin joukkoon, kun on tarjoilun aika ja vatkaa samalla mukaan parmesaaniraaste. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Kaada risotto tarjoiluvatiin. Asettele paahdetut päärynät mustan riston päälle ja tiputa sinne tänne gorgonzola-paloja. Valuta pinnalle hyvää oliiviöljyä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat