Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Marsalassa haudutettu vasikanposki ja kermainen polenta

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 09.03.2014 20:23

Mun kokkailua kuvaa pari seikkaa varsin hyvin. Olen keittiössä kokeileva enkä pelkää lainkaan uusien raaka-aineiden käyttöä. Toki ne jännittävät käsissä ensimmäistä kertaa, mutta suhtaudun niihin avoimen uteliaasti. Toisaalta taas kannatan perinteitä ja esimerkiksi klassikoita en mielelläni ala twistaamaan vaan ennemminkin löytämään niiden ytimen. Tällä kertaa törmäsin elämäni ensimmäistä kertaa kaupassa vasikan poskiin. Muutama lähti välittömästi mukaan. Possunposket kuuluvat suosikkeihini ja oli mielenkiintoista nähdä, millaisiksi nuoren naudan poskilihakset muotoutuvat. Häränposkia olen joskus kokeillutkin. Ne oli ihan ok, mutta eivät sykähdyttäneet. 

Marinoin poskia yön yli punaviinissä ja Marsala-viinissä. Sen jälkeen hauduttelin lihaa samaisessa seoksessa vielä kolme tuntia. Lopputuloksena sain suussasulavinta lihaa, jota olen ikuna itse kokannut. Valitettavasti vaimolle taisi osua huonompi pala, koska lauantai-illan illallisesta kului tovi keskustellessa, oliko ruoka erinomaista vai ei-mitään-ihmeellistä. Näin tapahtuu harvoin. Siispä jaan reseptin, jotta pääsette itse kokeilemaan ja tekemään johtopäätöksenne, jos satutte raaka-ainetta löytämään.

Polenta on Suomessa turhan harvinainen lisuke. Tein siitä tällä kertaa hyvin kermaisen version, joka toimi kokonaisuudessa hyvin. Toisaalta, kun liha sulaa suuhun ja polenta on valuvaa, voisi joku rapea ainesosa antaa rakennetta annokseen. Pekoni nyt on vastaus kaikkeen, mutta toki joku muukin. Saa ehdottaa.

VIINIVINKKI! Tämän pitkään viinissä hautuneen ruoan kanssa toimii mainiosti De Triachi Montecucco sekä Castiglioni Chianti.

HUOM! Polentan kanssa ei kannata kitsastella. Se on edullista ja jos sitä jää yli, voi sitä lämmittää tai paistaa tai grillata ja saada uudenlaista ruokaa seuraavana päivänä. Niin mekin teimme ja nautimme polentan kasvisten ja tomaattikastikkeen kera. Kuva alhaalla.

Marsalassa haudutettua vasikanposkea ja kermaista polentaa

4-5 hlölle

1 kg vasikanposkia

2 dl Marsala-viiniä

2 dl punaviiniä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 laakerinlehti

2 rosmariininoksaa

1 tl kokonaisia mustapippureita

1 porkkana

1 rkl tomaattipyreetä

1 rkl fenkolinsiemeniä, jauhettuna

2 tl kuivattua oreganoa

1 tl kuivattua timjamia tai pari oksaa tuoretta

1 tl chilimurskaa

1 lihaliemikuutio

oliiviöljyä paistamiseen

suolaa

mustapippuria

Leikkaa vasikanposkista kalvot ja isommat rasvakököt pois. Hienonna sipulista puolet ja yksi valkosipulinkynsi. Laita posket kulhoon. Kaada päälle 1 dl punaviiniä ja 1 dl Marsalaa. Lisää joukkoon sipuli- ja valkosipulisilppu, laakerinlehti, kokonaiset mustapippurit ja rosmariini. Lisää tarpeen mukaan viiniä, jotta liha peittyy. Peitä kulho kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin marinoitumaan.

Ota seuraavana päivänä posket marinadista ja kuivaa ne. Siivilöi marinadi. Hienonna porkkana, valkosipulinkynsi ja puolikas sipuli. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Mausta vasikanposket suolalla ja pippurilla. Kuumenna pata tai uuninkestävä kattila. Lorauta pohjalle öljyä ja paista poskiin kaunis pinta. Ota sivuun. Laske lämpöä miedolle ja kippaa pohjalle hienonnettu sipuli ja porkkana. Kuullota muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä minuutti. Lusikoi sekaan tomaattipyree. Kypsennä sitä minuutin verran. Sekoita mukaan chili, fenkolinsiemenet, oregano ja timjami. Kaada mukaan marinadi ja nakkaa sekaan lihaliemikuutio. Kiehauta ja anna lihaliemikuution sulaa. Maista kastiketta ja lisää tarpeen mukaan suolaa. Muista kuitenkin, että kastikkeen maku tiivistyy nesteen haihtuessa. Lisää mukaan liha. Lisää viiniä ja Marsalaa sen verran, että liha peittyy. Peitä kannella ja laita uuniin 3 tunniksi. Kun aikaa on kulunut reilu tunti, laske lämpöä 130 asteeseen. Tsekkaa välillä, että nestettä on tarpeeksi ja lisää, jos tarpeen. Lihan tulee olla todella mureaa.

Tarjoile haudutusliemen ja kermaisen polentan kera. Resepti alla.

Kermainen polenta

6 hlölle

2,5 dl polentaa

12 dl vettä

0,5 dl kermaa

0,5 dl tuorejuustoa kuten mascarponea

2 rkl voita

1 raastettua parmesaania

suolaa

pippuria

Kuumenna kattilassa vesi kiehuvaksi. Lisää suolaa maun mukaan. Kaada sekaan polenta koko ajan vatkaten, ettei klönttejä pääse syntymään. Sekoita kunnolla ja varmista, että seos on tasaista. Pienennä lämpöä, peitä kannella ja anna kypsyä 15 minuuttia välillä sekoittaen. Sekoita mukaan kerma, tuorejuusto ja voi. Anna muhia 10-20 minuuttia, kunnes polenta on sileää ja kaikki rakeisuus on häipynyt. Sekoita mukaan parmesaani ja tarkista maku. Rakenteen tulee olla valuvaa, löysähköä tai löysää puuroa.

MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Karitsa-osso buco – talven upea lämmittäjäMehevä maissi-kanapannuLahmacun-vegeburgeriMoussaka - yllättävän helppo ja pirun herkullinen!Punaviinissä haudutettu naudankylki - syvän maukkaat ribsitPorsaankylkeä vietnamilaisittain
kermalisukepolentaslow foodvasikanposkivasikka

Tuoreimmat aiheesta

kerma
  • 16.09.201818:37
    gnocchi

    Gnocchit kermaisella gorgonzola-kastikkeella - herkkua vartissa

  • 25.10.201619:41
    italialainen

    Sitruunainen Pasta Alfredo - nopea ja maukas klassikko

  • 26.03.201519:00
    alkuruoka

    Pastiskatkaravut

  • 15.05.201323:06
    kasvisruoka

    Kesäinen pasta kukkakaalista ja parsasta

MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved