Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Maalaispatee - talvinen suosikkini

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 16.12.2013 21:17

Suhteeni pateeseen on ollut viime vuosina ristiriitainen. Sitä aiemmin en liiemmin välittänyt koko lihapötkyleestä. Olen haarukoinut ongelmani maksaan. Se on pateen olennainen raaka-aine, mutta hiukankin väärä määrä tai laatu pilaa elämyksen kokonaan. Ainakin omassa suussani. Tein pari vuotta sitten pateeta kananmaksasta ja sen makeus iski yli. Ei se huonoa ollut, mutta minkäänlaista himoa siihen en kokenut. Tällä kertaa kävi toisin. 

Halusin ottaa varman päälle ja kaivoin hyllystä Hans Välimäen Ruokaa Ranskasta -kirjan. Halusin kokeilla kirjan mukaista pateeta ja säveltää sitä myöhemmin haluaamani suuntaan. Lopputuloksesta tuli kuitenkin niin lähelle täydellisyyttä omaan makuuni, etten keksinyt mitään muokattavaa. Niinpä isken reseptin melkein sellaisenaan puhtaana lainana eetteriin.

Välimäki sanoo kirjassaan, että pateeta olisi hyvä olla aina jääkaapissa. Jep. Vakavin uhka blogini jatkumiselle olisi, jos jääkaapista löytyisi aina näin hyvää pateeta ja ilmakuivattua iberico-possua sekä pöydältä tuoretta leipää ja hyvää viiniä. Siinä ei paljoa kokkailut kiinnostaisi. Leivoin kylkeen tuoretta leipää ja tuntui, että olisin voinut skipata illallisen kokonaan.

EDIT: Kannattaa huomioida porsaan lavassa mahdollisesti oleva luu. Itse otin 600 gramman palasen, jossa itse lihaa oli sen puoli kiloa. Pateeseen hankitut lapa, maksa ja silava kustansivat yhteensä 4,90 euroa.

Maalaispatee

250 g naudanmaksaa

500 g porsaanlapaa

200 g porsaan silavaa

2 salottisipulia, hienonnettuna

3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

1 dl valkoviiniä

5 cl konjakkia (käytin calvadosta)

1 dl persiljaa, hienonnettuna

1 tl kuivattua timjamia

1 tl mustapippuria rouhittuna

1 rkl suolaa

1 kananmuna

250 g pekonia

Pilko maksa, lapa ja silava pieneksi. Yhdistä kaikki ainekset suolaa, kananmunaa ja pekonia lukuun ottamatta ja anna seoksen maustua jääkaapissa noin 5 h.

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Vuoraa noin litran vetoinen, pitkulainen vuoka lomittain pekoniviipaleilla niin, että viipaleet ulottuvat reilusti laitojen yli. Tulet taittamaan ne vielä pateen päälle.

Jauha pateeseos karkeasti lihamyllyllä tai blenderissä pienissä erissä.  Sekoita joukkoon kananmuna ja suola ja kaada massa vuokaan. Käännä pekoniviipaleiden päät massan päälle. Iske lämpömittari pateen keskelle. Kypsennä vesihauteessa uunin alimmalla tasolla 2 h tai kunnes pateen sisälämpötila on noin 70 astetta. Itselläni siihen kului alle tunti. Annan jäähtyä viileässä yön yli. Parhaimmillaan etikkakurkkujen ja paahdetun maalaisleivän kera.

MTV Oy, All rights reservedMTV Oy, All rights reservedhttp://blogit.mtv.fi/sivumaku/files/2013/12/patee_5.jpg

Lisää aiheesta:

Filet-OMG-Fish -kalaburgeriPaella seitan-chorizolla ja katkaravuilla(Vähän niin kuin) StroganoffGrillattu häränfilee purjotuhkavoillaTartar kahdella tapaa - hirvi ja nautaPaahdettu kana ja tomaattinen lehtikaali
jouluklassikkoliharuokapateeranskalainenresepti

Tuoreimmat aiheesta

joulu
MTV Oy, All rights reserved
  • 20.12.201907:07
    juoma

    Jouluisen juhlava The New York Sour Cocktail

  • 11.11.201911:00
    resepti

    Pikkujoulukana

  • 25.10.201910:14
    cocktail

    Limoncellolla maustettu glögi

  • 12.11.201521:16
    joulukinkku

    Joulureseptit

  • 23.12.201408:45
    joulukinkku

    Kinkku-rissolet tähdekinkusta ja asiaa nuorison kokkailusta