Lahmacun-vegeburgeri

Paras tekemäni kasvisburgeri nojaa turkkilaiseen lahmacun-pizzaan, jossa ytimenä on mausteinen jauheliha. Tässä se on korvattu linsseillä. Lopputuloksena parhain tekemäni kasvisburgeri.


Kasvisburgeri on loppujen lopuksi paljon hienompi juttu kuin lihaversio. Tunnustaudun yhä enemmän lihaburgerin faniksi, mutta sen liikkumavara on marginaalissa kasvisversioon. Hyvä liha ja oikea paisto ratkaisevat kaiken. Höysteeksi mitä haluat. Kasvisburgerissa voit ottaa koko paletin haltuun pihviä myöten. Nina OlssoninValloittavat vegeburgerit -kirja on loistava osoitus siitä. Olen tehnyt erinomaisia kasvisburgereita aiemminkin, mutta tämä opus nitoo yhteen niin paljon makumaailmoita ja tekniikoita, ettei muusta väliä. Itse asiassa, en ole edes lukenut sitä puoli väliä pidemmälle, koska siihen mennessä olin löytänyt jo niin monta houkuttelevaa reseptiä, etten halunnut aiheuttaa runsaudenpulastressiä.

Kun vielä ensimmäinen kirjasta kokeilemani burgeriresepti osoittautui parhaaksi tähänastisista, voinen postata sen ja kehoittaa jokaista aiheesta kiinnostunutta hankkimaan oman kappaleensa kirjasta.

Kannattaa myös selata kirjastojen antia. Itselläni on kaiken aikaa tusina hienoja keittokirjoja lainassa ja pidän niitä lainaa uusimalla hallussani kuukausia. Kirjastosta löytyy liki kaikki uusimmat ja vanhemmat keittokirjat aivan ilmaiseksi. Se toimii itselläni testialustana. Jos huomaan jonkun kirjan olevan käytön pohjalta hankinnan väärti, ostan sen.

Mutta asiaan. Lachmacun-burgeri vie mennessään turkkilaisen syvän mausteiseen maailmaan. Olen tehnyt mausteiseen lammassoosiin pohjautuvaa lahmacun-”pizzaa” ja todennut makumaailman erinomaiseksi. Kirjan reseptissä lachmacun/lahmacun on viety vegeversioon puy-linssien korvatessa lihaa. Onhan se lihakin hyvää, mutta niin on piru vie tämäkin. Kuten tuossa aiemmin tokaisin, paras tekemäni vegeburgeri.

HUOM! Resepti on varsin moniulotteinen ja työläs. Joitain kohtia voi tehdä etukäteen. Tein asiat ohjeen mukaan ja lopputulos oli loistava. Helpoin tapa on oikoa valmiissa sämpylöissä ja käyttää valmiiksi keitettyjä linssejä.

VINKKI! Linsseiksi käy muutkin linssit. Mielummin väriltään tummemmat.

VINKKI 2! Tsekkaa saman kirjan briossisämpylän resepti. Tsekkaa myös aito, lihaisa lahmacun-resepti.

Lachmacun-burgeri
pihvit 4 burgeriin
oliiviöljyä tai gheetä paistamiseen
n. 200 g herkkusieniä, hienoksi hakattuna
250 g keitettyjä puy-linssejä
2 rkl harissaa
1 tl jauhettua jeeraa/roomankuminaa
1 tl suolaa
1-2 tl jauhettua kanelia
100 g saksanpähkinöitä, paahdettuna ja jauhettuna
50 g keitettyä bulguria
kourallinen tuoretta korianteria
50 g valutettuja ja soseutettuja aurinkokuivattuja tomaatteja
mustapippuria

briossisämpylöitä (resepti)

Lisukkeeksi:
cashew toum -kastiketta (resepti alla)
punasipulirenkaita
hienoksi revittyjä jäävuorisalaatinlehtiä
kourallinen tuoretta, silputtua minttua
kourallinen tuoretta, silputtua korianteria

Pihvien valmistus: Kuumenna suuri paistinpannu. Lisää herkkusienet kuivalle pannulle ja paista niistä kosteus pois. Lorauta mukaan hiukan öljyä. Lisää mukaan valkosipuli ja paista vielä minuutin verran.

Sekoita joukkoon linssit, harissa, jeera, suola ja kaneli. Paista vielä muutama minuutti tai kunnes seos alkaa tuoksua ja ylimääräinen neste on haihtunut.

Sekoita joukkoon saksanpähkinät, bulgur, korianteri sekä aurinkokuivatut tomaatit. Nostele seos pienissä erissä tehosekoittimeen ja anna koneen pyöriä, kunnes massa on karkeaa ja murumaista, mutta siitä erottuu vielä palasia. Jäähdytä seosta 15 minuuttia. Peitettynä sen säilyy jääkaapissa vielä vuorokauden.

Jaa seos 4-6 yhtä suureen osaan ja muotoile jokaisesta pieni pihvi. Paista pihvejä kekilämmöllä 2-3 minuuttia kummaltakin puolelta tai kunnes ne ovat kauniisti ruskistuneet. Mausta kevyesti pippurilla ja lisää suolaa, jos tarvitaan. Nostele pihvit uunivuokaan ja kypsennä niitä vielä uunissa 8-10 minuuttia.
Nosta pihvit sämpylänpuolikkaan päälle ja lisää cashew toum -kastiketta, punasipulia, salaatinlehtiä, minttua sekä korianteria.

Cashew Toum -kastike
1 kuorittu valkosipuli
2 tl suolaa
1 sitruunan mehu
1 dl neitsytoliiviöljyä
100 g cashew-pähkinöitä, liotettu 1-3 h

Sekoita tehosekoittimessa valkosipuli, suola, sitruunamehu ja oliivöljy, kunnes ainekset ovat sekoittuneet hyvin.

Lisää cashew-pähkinät ja surauta tasaiseksi.

Lisää vettä, jos seos on liian kuivaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sitruunamehua ja suolaa.

Kastike säilyy jääkaapissa rasiassa 3-4 päivää.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.