Lahmacun - turkkilainen jauheliha"pizza"

MTV Oy, All rights reserved

Turkkilaiset maahanmuuttajat ovat mokanneet pahasti. Ainakin kebab-pizzerioiden pitäjät. Tarjoavat meille surkeaa alvitonta pizzaa, vaikka omilta kotikonnuilta löytyisi ties mitä herkkuja. Pahoittelen yleistystä, mutta niin se turhan usein menee. Törmäsin taannoin turkkilaiseen pizzaan, lahmacuniin, ja päätin tehdä sitä hetimmiten. No enpä tehnyt, kun unohdin, mutta muistin sen taas. 

Suomi on jauhelihapizzojen luvattu maa, joten miksi ihmeessä turkkilaiset eivät ole tarjonneet meille omaa perinneherkkuaan, mausteisella lampaanjauhelihamassalla päällystettyä pizzantapaistaan? Yksinkertainen ruoka, joka toimii monessa tilanteessa. Lounaana, illallisena, illanistujaisissa, hiukopalana, krapulapalana…

Tein itse melko tuhdin version. Perinteisemmin sama määrä lihaa riittäisi pariin lättyyn. Perinteisesti lihamassa isketään raakana kaulitun pohjataikinan päälle ja kypsytetään uunissa. Itse paistoin herkun grillissä, joten paistoin lihan valmiiksi pannulla ja erinomaista tuli niinkin. Pinnalle voi laittaa salaattia ja yrttejä, mutta tällainen karu lihaversio toimii myös. Chilihiutaleita voi sekoittaa lihataikinaan tai ripotella lopussa päälle. Ei ole niin tarkkaan, kunhan nauttii. Olut toimii parhaiten kyytipoikana.

Lahmacun

1-3 hlölle tilanteen mukaan

1 annos pizzataikinaa (riittää kolmeen pizzaan)

250 g lampaan jauhelihaa (riittää 1-2 lahmacuniin), nautakin toimii

1 punasipuli hienonnettuna

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

2 tl kuivattua oreganoa

1 tl chilihiutaleita

1 tl savupaprikajauhetta

1 rkl persiljaa, hienonnettuna

1 rkl minttua, hienonnettuna

1 rkl tomaattipyreetä

oliiviöljyä

suolaa

pippuria

(salaattia, sitruunalohkoja ja yrttejä viimeistelyyn)

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Laita pizzakivi mukaan, jos omistat sellaisen. Kuumenna paistinpannu ja lorauta pohjalle hiukan öljyä. Kuullota sipulia ja valkosipulia muutama minuutti. Vaihtoehto 1) Lisää mukaan jauheliha ja ruskista. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin keskenään. Vaihtoehto 2) Sekoita sipuliseos raa'an jauhelihan sekaan ja perään muut ainekset. Laita jääkaappiin tekeytymään 1-2 tunniksi.

Kauli taikina pyöreiksi ohuiksi pizzoiksi (1-2 kpl). Levitä seos ohuena kerroksena päälle kauttaaltaan. Laita lahmacun paistumaan 10 minuutiksi tai kunnes sen reunat ovat rapeat ja kullanruskeat. Voit ripotella päälle salaattia, yrttejä ja chilihiutaleita ja puristaa pinnalle sitruunamehua. Tarjoile.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat