Kreikka-burgeri ja täydellinen tzatziki

Burgereita on tullut tehtyä monella tapaa, mutta Kreikasta ammentavaa makumaailmaa en ole aiemmin kokeillut. Lähtökohta oli hyvinkin antava, koska maan perinteisimmät ainekset komppaavat loistavasti yhteen.

Pihvilihaksi karitsaa, jolle annetaan potkua kreikkalaishenkisestä mausteseoksesta. Haluan, että burgerilihaa käsitellään mahdollisimman vähän, joten maustoin pihvin jälkikäteen päältä. Höysteeksi fetaa, tzatzikia, punasipulia, tomaattia ja oliiveja. Eli ”kaikki vain mukaan, kyllä siitä hyvä tulee” -toiveeni täyttyi. Kokonaisuus komppasi ja toi kesäpäivään ainakin 5 astetta lisää lämpöä. Yleensä haluan paistaa burgeripihvin pannulla, mutta tälle versiolle sopi erityisen hyvin kuuma hiiligrilli.

Tzatzikin valmistus on helppoa, mutta sille pitää antaa aikaa. Mieluiten valmistat sen edellisenä päivänä ja annat maustua yön yli jääkaapissa. Kannattaa tehdä kerralla hitusen isompi satsi. Se toimii etenkin kesällä vaikka minkä kanssa (kuten leipä, liha, sipsit) ja säilyy muutaman päivän jääkaapissa.

PS. Mun burgerioppi nojaa näihin periaatteisiin. Yritän oppia lisää joka kerralla, mutta olennaiset jipot pitävät yhä paikkansa.
PPS. Tsekkaa myös 17 muuta burgerireseptiä!

Kreikka-burgeri
3 burgeria

400 g karitsan jauhelihaa
kreikkalaista mausteseosta (ohje alhaalla)
briossi- tms. burgerisämpylöitä

Höyste:
tzatsikia (ohje alla)
fetaa, ohuina viipaleina
punasipulia ohuina renkaina
oliiveja, ohuina viipaleina
salaattia tai rucolaa

OHJE: Jaa liha kolmeen osaan ja muotoile pihveiksi mahdollisimman hellin ottein, jotta se säilyy paistettaessa mehevänä. Kuumenna grilli tai pannu. Paista pihvit mediumiksi (3-4 min per puoli) ja mausta paiston loppupuolella kreikkalaisella mausteseoksella maun mukaan. Paahda/lämmitä sämpylöitä grillissä tai pannulla.

Kokoa burgeri ja iske kiinni.

Kreikkalainen mausteseos
2 tl hienonnettua mustapippuria
2 tl sipulijauhetta
3 tl valkosipulijauhetta
1 tl kuivattua timjamia
0,5 tl kanelia
0,25 tl muskottia

OHJE: Sekoita ainekset hyvin keskenään.

Tzatziki
0,5-1 kurkku riippuen koosta
400 g turkkilaista jogurttia
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2 rkl neitsytoliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
1-2 rkl hienonnettua tuoretta tilliä, maun mukaan

Raasta kurkku ja laita valumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli siivilän läpi. Sekoita yhteen jogurtti, valkosipuli, oliiviöljy, viinietikka ja suola ja anna seoksen maustua muutaman tunnin tai yön yli jääkaapissa.
Sekoita valutettu kurkku ja tilli jogurttiseokseen, maista ja mausta ja tarjoile viileänä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.