Kahvilla ja kaakaolla maustettu, grillattu entrecote, sikuri ja sinihomejuustokastike

MTV Oy, All rights reserved

Vedet avattiin siirtolapuutarhassa juuri ennen yöpakkasten palaamista. Ensimmäiset yöt on nyt nukuttu ja aamuisin avattu kohmeisia putkia vedenpaineella. Onneksi ei ole syntynyt tuhoa. Samalla alkoi grillikausi, jonka startti yllätti erinomaisuudessaan itsenikin.

VIRTUAL TASTING. Pernod Ricard Finland tarjosi mahdollisuuden virtuaali-tastingiin ja lähetti paketin viinejä (kuva alla) maisteltavaksi kotisohvalla ammattilaisen ohjauksessa. Hauska kokemus ja toimi mainiosti pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvillekin. Saan päivittäin kutsuja josjonkinmoisiin maisteluihin, jotka ovat liki jokainen Helsingissä. Kynnys Tampereelta lähtemiseen on melkoisen korkea. Moni tilaisuus on lisäksi lehdistölle suunnattuna virka-aikana, mikä muotoutuu tietty päivätöissä käyvälle muutenkin esteeksi.

RESEPTIKILPAILU. Tastingiin liittyi myös mahdollisuus osallistua viinien pohjalle rakennettuun reseptikilpailuun. Tarraan kiinni laatikon ylivoimaisesti parhaaseen viiniin, 1865 Single Vineyard Cabernet Sauvignoniin. Tuhti, lihaa huutava viini on täynnä tummien marjojen sävyttämää syvyyttä ja tanniinisuutta. Ykkösvalinta olisi riista, mutta näin alkukesästä mennään grillipihvillä.

Halusin mukaan aromaattista ja tummaa sävyä. Kahvi ja kaakao sopivat siihen mainiosti. Savustettua paprikaa tuomaan lisää syvyyttä ja muita mausteita antamaan sävyjä. Tälle viinille pystyy iskemään vastaan kunnolla makua. Tuhtia tuhdin päälle. Toimii. Kunnon grillipihvin kylkeen paras vaihtoehto on ranskalaiset tai salaatti. Haluan täyttää lautasen mauilla ja toisiaan tukevilla elementeillä, joten tein salaatille kastikkeen, joka toimisi myös lihan kanssa. Sinihomejuustoinen kastike osoittautui hämmästyttävän monitoimiseksi ja se tulee olemaan vakiokalustoa dippinä, pihvisoosina sekä salaatin kera. Tästä tuli suoraan sanoen aivan killeri. 

HUOM!Sinihomejuustokastiketta kannattaa tehdä vaikka tupla-annos. Se toimi täydellisesti myös seuraavana päivänä friteeratun broilerinkoiven kera. Vaikea hahmottaa, minkä kanssa se ei toimisi.

Kahvilla ja kaakaolla maustettu, grillattu entrecote ja sikuria sinihomejuustokastikkeella

500 g entrecotea eli välikyljystä

Mausteseos:

1 rkl espressokahvia (itse käytin pikajauhetta)

1 rkl chilimurskaa

1 rkl kaakaojauhetta

1 rkl inkiväärijauhetta

1 rkl savustettua paprikajauhetta

1 rkl juustokuminaa, jauhettuna

2 tl suolaa

2 tl mustapippuria myllystä

Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään. Hiero seos lihan pintaan. Anna maustua 2 h. Grillaa suoralla lämmöllä molemmin puolin kolmisen minuuttia. Kääri liha folioon ja laita epäsuoraan lämpöön 20 minuutiksi. Jos käytössä on lihamittari, ota liha pois grillistä, kun lämpö on 52-55 astetta. Anna vetäytyä 10 minuuttia. Leikkaa pihveiksi ja tarjoile sikurisalaatin ja sinihomejuustokastikkeen kera.

Punasikuri-romaine-rucola-fenkoli -salaatti

puolikas punasikuri

1/3 kaupan nippua romaine-salaattia

1/2 kaupan rucola-puskaa

1/2 fenkolia

saksanpähkinöitä, paahdettuna maun mukaan

Leikkaa salaatit sormenpaksuisiki soiroiksi. Leikkaa fenkoli niin ohuiksi suikaleiksi kuin saat. Pilko pähkinöitä. Tarjoile Peltola Blue -kastikkeen kera.

Peltola Blue -kastike

100 g Peltola Blue -juustoa tai muuta aromikasta, vahvaa sinihomejuustoa

125 g ricottaa tai muuta tuorejuustoa

75 g ranskankermaa

3 rkl kevätsipulia, hienonnettuna

0,5 dl majoneesia (ohje)

suolaa

mustapippuria

Sekoita ainekset keskenään sauvasekoittimella. Maista ja mausta mieleiseksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.