Joululeipätrio etenee edellistä tummemmalla limpulla. Sain tähänkin arvostelukappaleen jouluisasta kirjasta Talven makuja, joka luotaa pohjolan talvea pikkujouluista laskiaiseen. Kun selasin kirjaa keskellä marraskuun harmainta arkea, teki mieli hakea villasukat jalkaan, vetää viltti jalkojen päälle, laittaa glögi kuumenemaan ja fiilistellä mielikuvituksellista lumimyrskyiltaa kirjaan uppoutuen. Monet ruoat eivät vain mitenkään toimi plus-asteilla. Åsa Swanbergin opus herättelee lukuisia ideoita viettää talvipäivä keittiössä. Laittaa pata porisemaan, itsetehdyt joululahjat tekeille ja jouluvalmistelut alulle. Kuumia juomia, makeita herkkuja ja pakkasaamujen kuuransuloista tunnelmaa.
Kuten sanottua, nappasin kirjasta joululeipäohjeen. Vierrelimpun, jos tarkkoja ollaan. Mukaan pomeranssikuorta, inkivääriä, neilikkaa, rusinoita ja portteria. Siirappia ja hunajaa makuelämystä korostamaan. Täydellinen leipä joulunodotukseen. Toimii aamusta iltaan.
HUOM! Alkuperäiseen ohjeeseen tuli portterin lisäksi julmust-juomaa, joka on sen verran ruotsalainen, ettei sitä meiltä liiemmin löydy. Korvasin sen tupla-annoksella portteria. Myös kotikalja varmaan toimisi tuuraajaksi.
HUOM 2! Taikinan kanssa oli hiukan ongelmia yleiskoneessa. Se ei mitenkään tarttunut taikinakoukkuun ja sitä joutui tuuppaamaan koko ajan nuolijalla reunoilta keskelle. Kimmoisaksi ja kiiltäväksi en taikinaa saanut, mutta lopputulos oli silti onnistunut.
KIRJA-ARVONTA! Pistän kyseisen Talven makuja -kirjan eteenpäin jollekin onnekkaalle. Nyt täytyy nähdä hiukan vaivaa, mikä karsii varmaankin osanottajamäärää, mutta tarjoaa samalla paremmat tsäänssit voittaa opus itselleen. Kirjoita kommenttikenttään jokin joulun suosikkiresepteistäsi ja osallistut arvontaan. Vastausaika päättyy su 30.11. klo 18. Ilmoitan voitosta voittajan antamaan sähköpostiosoitteeseen.



