Grillattua mustekalaa vaahterasiirappi-chilikastikkeen ja pistaasipähkinärouheen kera

Makean ja suolaisen liitto pienellä chilipotkulla nostaa mureaksi kypsennetyn mustekalan upeasti esiin.

Kauppahallien kalatiskeillä törmää nykyään yllättävän usein kokonaisiin mustekaloihin. Rakastan sitä fisua nautittuna Välimeren rannan helteissä. Olen testannut kokata sitä kotona kuitenkin vain kerran ja siitäkin jo 10 vuotta aikaa (fritattuja mustekalarenkaita tai valmiiksi marinoituja tapas-paloja ei lasketa). Pari vuotta haaveilin mustakalan grillaamisesta, mutta aina se syystä ja toisesta jäi. Milloin sitä oli tarjolla huonoon aikaan, milloin taas ei lainkaan, kun kävin etsimässä. Nyt oli tähtimerkit kohdallaan ja lonkerot sujahtivat kauppakassiin ja The Bastardin ritilöille.

Hain hyväksi havaitun reseptin Sabrina GhayourinSirocco-kirjasta. Makean, suolaisen ja hiukan tulisen liitto toimii mustekalalle loistavasti. Facebookissa sain kuitenkin kirjan keitto-ohjetta haastavan tavan toimia. Los Pollos -raflaa pitävä Toni Leskinen on asunut Espanjassa ja kokannut espanjalaishenkistä ruokaa pitkään. Hänellä oli se ”oikea” tapa keittoo pulpo-mustekala. Toimi hyvin ja säästin pari tuntia.

Grillattua mustekalaa vaahterasiirappi-chilikastikkeen ja pistaasipähkinärouheen kera
4 annosta


2 kg mustekalaa
Reilut 3 tl harissaa
5 rkl vaahterasiirappia
oliiviöljyä pinnalle
50 g kuorittuja ja suolaamattomia pistaasipähkinöitä karkeaksi rouhittuna
suolaa

OHJE: Kirjan ohje mustekalan keittämiselle: Kuumenna iso kattilallinen reilusti suolattua vettä kiehuvaksi, lisää joukkoon mustekala, säädä lämpö matalalle keskilämmölle ja anna kiehua hiljalleen 2-3 tuntia. Kaada vesi pois ja pane mustekala kylmään veteen.

Kokilta saatu ohje, jota käytin: Kaada keitinliemeen punaviinietikkaa ja tiputa mustekala kiehuvaan liemeen pari, kolme kertaa ennen kun jättää kiehumaan. Anna kiehua melko kovalla noin tunnin.

Laita harissa ja vaahterasiirappi pieneen kattilaan ja lämmitä varovasti. Kun seos alkaa kuplia, ota kattila liedeltä.

Kuumenna grilli tai grillipannu. Taputtele mustekala kuivaksi talouspaperilla ja leikkaa se palasiksi. Hiero mustekalapaloihin oliiviöljyä. Grillaa mustekalapaloja 1-2 minuuttia palojen koon mukaan tai kunnes ne ovat raidoittuneet. Siirrä lautaselle.

Leikkaa mustekalapalat haluamasi kokoisiksi viipaleiksi ja asettele tarjoilulautaselle. Lusikoi viipaleille kastike, lorauta päälle hyvää oliiviöljyä ja ripota pinnalle pistaasipähkinärouhe.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat