Grillattua cajun-nieriää ja varhaiskaalia

MTV Oy, All rights reserved

Kuten monesti on tullut mainittua, olen makuhermoiltani hiukan makurajoitteinen. En vielä jokunen vuosi sitten pitänyt kalasta lainkaan. En häpeä sitä, koska en sille ole liiemmin mitään mahtanut. Otin asian kuitenkin hoitaakseni muutama vuosi sitten ja olen edistykseen sangen tyytyväinen. Askel askeleelta olen aloittanut vaaleasta kalasta siirtyen laajempaan repertuaariin annos kerrallaan. Kuluvan vuoden aikana olen huomannut oppineeni pitämään lämminsavulohesta ja lohesta muutenkin hyvin valmistettuna. Liian kypsästä en tule pitämään koskaan. Graavi- ja kylmäsavuversioista olen tykännyt yllättäen projektin alusta pitäen. Viime viikolla maistoin vuoden tauon jälkeen savumuikkua ja yllätyksekseni pidin siitäkin. Homma etenee. Tämän tekstin tullessa julki, kierrän Provencea ja olen takuulla haltioitunut Välimeren herkuista. Viime kesän Genova-reissu osoitti, että kunhan kala on tuoretta ja taiten tehtyä, voisin elää mieluusti sillä kokonaan. Kotimaassa silakka ja sen tyyppiset tökkivät edelleen paljon. Poikkeuksena muutamat tähtikokkien annokset. 

Heitin grilliin pitkästä aikaa kalaa. Nieriää, joka kuuluu vaa’ankielikaloihin tykkäämisessäni. Chef SanterinPallogrillauksen lyhyt oppimäärä -kirjasta napattu ohje oli helppo ja toimi. Kun kala kuorrutetaan mausteseoksella, veikkaan, että moni muukin makuvammainen tykkää. Kylkeen samaisesta kirjasta twistattua grillattua varhaiskaalia sekä raikasteeksi aasialaisittain maustettuja mummonkurkkuja.

Cajun-nieriää ja grillattua varhaiskaalia 3-4 hlölle

nieriää fileenä

limeä

tuoretta timjamia

Mausteseos:

2 tl hienoa merisuolaa

3 tl paprikajauhetta

1 tl rouhittua mustapippuria

1 tl cayennepippuria

1 tl kuivattua oreganoa

1 tl kuivattua timjamia

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään. Leikkaa foliosta hiukan nieriäfileetä suurempia palasia. Aseta fileet niiden päälle ja taivuta folion reunat ylöspäin. Mausta kalat reilusti pintapuolelta mausteseoksella. Leikkaa limestä siivuja ja laita ne kalan päälle. Revi päälle timjaminoksia.

Kuumenna grilli kohtalaisen kuumalle. Laita kaali ritilöille ja paista toiseen puoleen kauniit raidat. Käännä kaalia ja laita kala paistumaan grilliin folion päällä. Sulje kansi. Tarkista kypsyys parin kolmen minuutin päästä fileen koosta riippuen. Paina lihaa kevyesti sormella. Jos syyt irtoavat toisistaan, niiden välissä oleva rasva on kypsynyt ja liha on valmis. Tarjoile grillatun varhaiskaali ja vaikkapa aasialaisten mummonkurkkujen kera.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!