Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Farinata - italialainen kikherneleipä (gluteeniton)

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 05.05.2013 21:09

Viimeksi bloggaamani focaccia on genovalaisista leivistä ylivoimaisesti tunnetuin. Alueelta tulee myös toinen, monella tapaa mielenkiintoisempi leipä, farinata. Ai miksikö mielenkiintoinen? Se tehdään kikhernejauhoista ja on siten samalla luontaisesti gluteeniton. 

En ollut koskaan maistanut moista, joten oli viimeinkin aika kokeilla. Leipä ei vaadi varsinaista leipomista. Sekoittaa kikhernejauhot ja veden yhteen vispilällä, maustaa suolalla ja antaa kohota. Sitten vain kaataa vuokaan ja paistaa. Ei tarvitse sotkea käsiä. Työaikaa kuluu muutamia minuutteja. Loistava vaihtoehto antipastopöytään ja illanistujaisiin. Erinomaista esim. perinteisen genovalaisen peston ja viinin kera. Hieno lisä vaikka kevään juhlapöytään erikoisruokavalioita ja herkkusuita huomioimaan. EDIT: Leivän rakenne saattaa yllättää. Se on pinnalta hivenen rapsakka ja sisältä hiukan pannukakkua muistuttavan pehmeä. Aion vielä grillata leipiä ja katsoa, mitä siitä syntyy.

VINKKI! Taikinaa voi maustaa monella tapaa. Voit lisätä siihen esim. yrttejä, juustoa tai kasviksia kuten sipulia, paprikaa, tomaattia...

PS. Sivumaun Facebook-sivu ylitti juuri 1500 tykkääjän rajan. Kiitos ja nöyrä kumarrus! Seuraa menoa ja makua myös siellä!

Farinata

9 dl kylmää vettä

6 dl kikhernejauhoja

0,5 dl oliiviöljyä

2 tl suolaa

mustapippuria maun mukaan

Kaada kulhoon vesi. Lisää kikhernejauhot hiljalleen sekaan koko ajan vispilällä vispaten. Lisää suola. Anna levätä huoneenlämmössä 3 h tai yön yli. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kaavi pinnalle tullut vaahto pois. Voitele iso vuoka tai uuninpelti öljyllä. Kaada seos sille vajaan sentin paksuudelta. Ei ole millintarkkaa. Lorauta mukaan loput oliiviöljystä ja sekoita se vaikka haarukalla ympäriinsä. Rouhi pinnalle kunnolla mustapippuria. Laita uuniin 25-35 minuutiksi ja ota pois, kun pinta alkaa muuttua kullankeltaiseksi. Anna leivän vetäytyä 10 min. Leikkaa palasiksi ja laita tarjolle.

Lisää aiheesta:

Intialainen pav-sämpylä – katuruoan kera tai sellaisenaanPizzakoulu Minardin viinitilalla - tsekkaa 24 h pizzaresepti!Musakhan - kanaa karamellisoidulla sipulilla ja sumakilla + KIRJA-ARVONTAStromboli - pizzarullaBelém-leivos - Portugalin jälkkäriylpeysPide - turkkilainen pizzapiiras
antipastofarinataGenovagluteenitonitalialainenkikhernekikherneleipä
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
leipominen
leipä
leivonta

Tuoreimmat aiheesta

antipasto
  • 26.07.201720:12
    fritti

    Frittitaikina kasviksille

  • 18.04.201619:17
    brunssi

    Italialainen vappubrunssi

  • 02.08.201519:46
    alkupala

    Bresaola- ja parmankinkku"raviolit" hedelmäisellä juustotäytteellä

  • 22.04.201518:41
    italialainen

    Antipasto - kesäkurpitsaranskalaiset

  • 14.09.201412:03
    alkupala

    Paistettu risotto - hävikkiherkku