Dan dan -nuudelit - sichuanilaista katuruokaa

MTV Oy, All rights reserved

Haaveilin pitkään katuruokakirjasta, joka hyppäisi sisälle eri kulttuureihin ja valaisisi niiden vaikutusta ruokalajien syntyyn ja/tai kertoisi omakohtaisia tarinoita aidon kaman maistamisesta. En voinut uskoa silmiäni, kun huomasin, että sellaisen tekee Mikko Takala, eniten kunnioittamani suomalainen ruokakirjoittaja. Street Food -kirja on täyttä rautaa. Vastaus toiveisiini. Kirjoittajalta, joka reissaa työkseen syödäkseen maailman parhaissa ravintoloissa unohtamatta katukojujen kulinarismia, en vähempää olisi odottanutkaan. Kirja täynnä matkakuumeen tartuttavia tarinoita, sivut tupaten täynnä mitä herkullisempia reseptejä katujen varsilta. Kiitos tästä Mikko, kiitos Sami Rekola ja Tommi Anttonen sekä kustantamon porukka! Veikkaan, että kävi selväksi minun pitävän opuksesta. Veikkaan, että joulupukkikin pitäisi.

Yllätyin hiukan itsekin, että päädyin kokkaamaan ensimmäiseksi kirjasta Sichuanin maakunnan perinneruokaa, dan dan -nuudeleita. Liekö johtunut upeista makumuistoista Chengdu- ja Mei Lin -ravintoloissa? Takala kertoo syöneensä dan dan -nuudeleita Tokiossa, Hong Kongissa, San Franciscossa, Pekingissä ja Shanghaissa, mutta silti voiton on vienyt pieni kuppila Lontoon Chinatownin sydämessä. Reseptiä on oiottu, jotta siitä on saatu arkeenkin näppärästi mahtuva herkku. 

Dan dan -nuudelit

3-4 hlölle

300 g udon-nuudeleita (löytyy etnisistä kaupoista sekä hyvin varustelluista marketeista)

400 g possunjauhelihaa

3 rkl kasviöljyä

3 rkl kuorittua ja hienonnettua inkivääriä

2,5 dl kanalientä

2 rkl chiliöljyä (maustoin öljyä 30 min chiliviipaleilla)

2 rkl punaviinietikkaa

2 rkl soijakastiketta

5 rkl tahinia

1 tl sichuaninpipuria

ripaus sokeria

2 rkl paahdettuja maapähkinöitä murskattuna

2 rkl ohueksi viipaloitua kevätsipulia

suolaa

mustapippuria

(chiliä ohuina renkaina)

Keitä nuudelit isossa kattilassa al denteksi. Valuta ja jäähdytä jääkylmässä vedessä. Valuta hyvin ja jaa nuudelit kulhoihin.

Lisää öljyä pannulle ja lisää jauheliha. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista kypsäksi. Lisää inkivääri ja jatka paistamista pari minuuttia. Lisää kanaliemi, chiliöljy, punaviinietikka, soija, tahini, sichuaninpippuri ja sokeri. Jatka paistamista, kunnes kastike tiivistyy, 7-10 minuuttia.

Annostele kuuma kastike nuudelien päälle kulhoihin. Koristele maapähkinämurskalla ja kevätsipulilla ja halutessasi ohuilla chilisiivuilla.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!