Carnitas - nyhtöpossua kolakastikkeessa

Carnitas tarkoittaa suomeksi pieniä lihoja. Käytännössä kyse on suomalaisetkin viime vuosina valloittaneesta pulled porkista eli hitaasti kypsennetystä ja sitten säikeiksi revitystä nyhtöpossusta.
Perinteisesti liha haudutetaan laardissa, mutta kevensin ruokalajia kypsentämällä possun kolakastikkeessa.

Kolaksi käy hyvin perinteiset isot brändit, mutta hitusen parempaa saat, kun ostat ruokosokerilla makeutettua kolaa, joka on hiukan tuhdimman makuista ja siten myös maukkaampaa kastikkeen pohjana.

Nyhtöpossu käy sellaisenaan vaikka mihin. Itse laitoin sitä tacon väliin, mutta se toimii yhä lailla burriton ja quesadillan välissä ja vaikka nachojen ja salaatin kera. Erityisen hienoksi herkku muuttuu, kun sen paahtaa lopuksi rapsakaksi, mutta ei kuivaksi asti. Voit tehdä sen uunissa tai pannulla, kuten koko ruoankin. Tein höysteeksi tähdekurpitsasta nopean salsan (pienensin kurpitsan ja paistoin sitä chilin kera ja maustoin suolalla, pippurilla ja oreganolla).

VINKKI! Voit oikaista ostamalla kaupasta valmista nyhtöpossua ja hauduttamalla sitä reseptin liemessä hissukseen ilman kantta, kunnes neste on haihtunut.

PS. Tsekkaa myös muut tacoreseptit! Ja seuraa Sivumakua Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!

Carnitas kolakastikkeessa
2 kg porsaan potkaa tai lapaa
2 rkl suolaa
2 tl mustapippuria
2 rkl kuivattua oreganoa
2 rkl juustokuminaa, hienonnettuna
1 sipuli, hienonnettuna
1 valkosipuli, hienonnettuna
0,33 l kolaa
3 appelsiinin mehut
3 limen mehut
2 laakerinlehteä

UUNISSA: Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Ota uuninkestävä, kannellinen pata ja laita liha siihen. Hiero mausteet lihaan kauttaaltaan. Lisää mukaan loput ainekset ja sekoita. Laita uuniin 5-6 tunniksi. Tarkasta välillä nesteen määrä ja lisää sitä, jos näyttää haihtuvan ennen kuin liha on mureaa.
Kun liha on niin kypsää, että sitä voi repiä esim. kahdella haarukkalla, nosta se leikkuulaudalle ja revi säikeiksi. Nosta revitty liha leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Laita uunin grillivastukset päälle. Lorauta desi pari haudutuslientä (tai kanalientä) lihan päälle. Laita grillivastusten alle ja paahda pinta rapsakaksi (5-10 min). Ota uunista ja tarjoile tacojen tms. kanssa. Voit höystää myös esim. avokadolla, salsalla, korianterilla, lehtipersiljalla yms.

LIEDELLÄ: Ota kannellinen pata ja laita liha siihen. Hiero mausteet lihaan kauttaaltaan. Lisää mukaan loput ainekset ja sekoita. Laita hautumaan liedelle matalalla lämmöllä 5-6 tunniksi. Tarkasta välillä nesteen määrä ja lisää sitä, jos näyttää haihtuvan ennen kuin liha on mureaa.
Kun liha on niin kypsää, että sitä voi repiä esim. kahdella haarukkalla, nosta se leikkuulaudalle ja revi säikeiksi.
Kuumenna suuri paistinpannu kuumaksi ja lorauta pohjalle hiukan öljyä. Nosta lihaa erissä pannulle ja lorauta aina hiukan haudutuslientä mukaan. Anna nesteen haihtua ja lihan hiukan käristyä reunoilta, mutta älä paista kuivaksi. Tarjoile tacojen tms. kanssa. Voit höystää myös esim. avokadolla, salsalla, korianterilla, lehtipersiljalla yms.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!