Belém-leivos - Portugalin jälkkäriylpeys

MTV Oy, All rights reserved

Portugalin-reissulla törmäsin jokaisessa korttelissa pastelerioihin, paikallisiin kahviloihin, joiden kärkituotteena olivat erilaiset piiraat. Sellaiset lehtitaikinapohjaiset kupit, jotka olivat täytetty erilaisilla makeilla täytteillä. Klassisin kaikista - ja se alkuperäinen - on maailmalla parhaiten Belém-leivoksena tunnettu vaniljakreemileivos, virallisesti Pastéis de Belém. Originaaliversiota myydään vain Lissabonin Belémin kaupunginosassa, Hieronymuksen luostarin viereisessä Pastéis de Belém -kahvilassa. Herkku kehitettiin ko. luostarissa, jossa alkoi kertyä munankeltuaisia haitaksi asti valkuaisten mentyä mm. nunnien valkoisten vaatteiden tärkkäykseen. Muualla myytävät vastaavat (mutta ei kuulemma yhtä hyvät) leivokset ovat nimeltään Pastéis de nata

Belém-leivos on yksinkertainen, helppo ja nopea valmistaa ja mikä tärkeintä, pirun herkullinen. Sen maku on suomalaiselle helppo. Voisi hyvinkin kuvitella sen syntyneen meilläpäin. Lisäksi se on nopsa hätävara yllätysvieraiden varalle. Kun ensikertalaisena aloitin näitä tekemään, otin valmiit leivokset tasan tunnin päästä uunista ilman erityistä tohinaa. Siksi halusin nostaa nämä esiin. Harvemmin sitä jälkkäreitä täällä postaakaan. Oivallinen lisä myös (pikku)joulupöydän jälkkäreihin!

PS.Tein tämän kaupan lehtitaikinalla, jotta helppous ja nopeus korostuisi (ja olin itsekin laiska). Kiittäköön Myllyn Paras tästä ja peltilihapiirakan ilmaisesta nostatuksesta. :)

En saanut millään pintaan mustia kohtia, mitä näin kaikkialla, mutta maku oli sentään erittäin kohdillaan tällä reseptillä.

VINKKI!Koristele ja mausta leivokset kanelilla ja tomusokerilla. Voit kruunata ne myös marjoilla.

EDIT:"Leipuripulla" vinkkasi omaani paljon fiksumman tavan taiteilla taikina vuokaan. Älä siis usko kuvaa, vaan lue reseptiin muokattu rullaamis- ja kiekonleikkuutekniikka. Kiitos minua paremmalle leipurille!

Pastéis de nata -leivokset os. Belém-leivos

n. 12 leivosta

4 dl täysmaitoa

1 vaniljatanko

250 g sokeria

0,5 dl vehnäjauhoja

4 kananmunan keltuaista

1 kokonainen muna

1 tl suolaa

1 sitruunan mehu

500 g lehtitaikinaa

Kaada maito kattilaan ja nakkaa halkaistu vaniljatanko mukaan. Lämmitä kuumaksi, älä keitä. Varo, ettei maito pääse palamaan pohjaan. Ota vaniljatanko pois ja raaputa siemenet mukaan maitoon (huuhtaise tanko ja kuivaa, siitä riittää makua toiseenkin kertaan). Sekoita keskenään vaniljamaito, jauhot, sokeri ja suola. Vispaa sekaan tasaiseksi kananmunan keltuaiset ja kokonainen muna sekä sitruunan mehu.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kauli lehtitaikina ohueksi ja kääri taikina tiukaksi rullaksi. Leikkaa siitä pyöreitä kiekkoja ja painele vuokaan (näin tulee nätimpiä kuin kuvassa). Itse käytin sekä silikonisia muotteja että yhtä isoa metallista. Painele taikina reunoja pitkin ja leikkaa kovasti yli tuleva osa pois. Kaada muna-maitotäytettä päälle taikinan reunoille asti. Paista uunissa n. 15 minuuttia. Paistoaika saattaa vaihdella leivosten syvyyden mukaan, joten viime minuutit on syytä kurkkia uuniin ja katsoa, milloin pinta näyttää hyvältä ja että taikina ei enää hölly vaan on kypsä.

Leivokset ovat parhaimmillaan uunituoreina lämpiminä, mutta erittäin hyviä vielä seuraavanakin päivänä (säilytä jääkaapissa, koska maito ja muna).

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat