Wontonkeitto

Resepti: Meri-Tuuli Lindström

Ainekset

  • 1 pkt wonton-kääreitä

Nyyttien täyte

  • 300 g porsaanjauhelihaa
  • 2 dl silputtua kevätsipulia (säästä 1 dl koristeluun)
  • ripaus valkopippuria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 rkl soijakastiketta (Kikkoman)
  • 2 tl inkivääritahnaa tai raastetta

Liemi

  • 1 l kanalientä
  • 0,5 l vettä
  • 3 valkosipulinkynttä kuorittuna ja muutamaan palaan leikattuna
  • 2 cm pätkä inkivääriä viipaloituna (ei tarvitse kuoria)
  • 2 kevätsipulin vartta
  • ½ punainen chili (siemenet poistettuina)
  • 2 rkl kuivaa sherryä
  • 2 rkl soijakastiketta (Kikkoman)

Valmistusohje

Nosta wonton-kääreet pakastimesta huoneen lämpöön.

Valmista liemi: Leikkaa kuoritut valkosipulin kynnet paloiksi sekä viipaloi kuorimaton inkivääri. Laita kattilaan kanaliemi, vesi, valkosipuli, inkivääri, kevätsipuli, chili, sherry sekä soija ja kiehauta. Laske lämpö miedolle lämmölle ja anna porista hiljaa.

Valmista wonton-nyyttien täyte: Sekoita jauheliha, soija, inkivääritahna/raaste sekä puolet sipulimäärästä kulhossa tasaiseksi massaksi. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Ota yksi taikinaneliö käteen ja laita sen keskelle teelusikallinen täytettä. Sivele taikinaneliön reunat kylmässä vedessä kostutetulla sormella ja nosta reunat yhteen ylös ja paina kevyesti, että saat tiiviin suorakulmion. Pidä nyyttiä koko ajan sormissasi taitoskohta alaspäin ja taita yhteen painetut reunat vaakasuorassa linjassa nyytin taakse. Taita vielä nyytti pituussuunnassa kahtia itseesi päin ja paina sivut yhteen. Liimaa reunat yhteen vedellä ja aseta nyytti kostutetun keittiöliinan päälle. Jatka näin kunnes koko wontonpaketti ja täyte on kulutettu loppuun.

Jos teet nyyttejä ensimmäistä kertaa, viimeistään kymmenennen kohdalla homma alkaa sujua ja nyytit syntyvät käden käänteessä! Nyyttejä voi myös vääntää oman mallin mukaan, mutta reunat pitää muistaa liimata vedellä hyvin yhteen ja ilma täytyy puristaa jauhelihatäytteen ympäriltä pois, jotta nyytti pysyy kasassa keitettäessä. Kun nyytit ovat valmiita, peitä ne toisella kostealla liinalla.

Siivilöi liemestä mausteet. Tarkista maku, wontonkeiton liemi ei saa olla liian vahvaa. Suolan pitää olla kohdillaan mutta muuten liemi on kirkas ja melko laimean makuinen; vanhempani sanoivat sitä aina tiskivesikeitoksi. Kaada liemi takaisin kattilaan ja jätä kattila liedelle miedolla lämmöllä.

Kiehauta kattilallinen vettä, johon on laitettu suolaa ja lisää nyyttejä 5 kpl / ruokailja. Kun nyytit nousevat pintaan ja näyttävät kirkkaan limaisilta, ne ovat kypsiä, eli noin 2 min. Nosta nyytit pois liemestä reikäkauhalla ja aseta kulhoihin. Laita jokaiseen kulhoon loput kevätsipulista ja halutessasi pari repäisyä amerikansalaattia ja kaada päälle kuumaa liemikeittoa. Tarjoile heti.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.