Vorschmack

Marsalkka Mannerheimin luoma ruokalaji on yksi kansallisherkkujamme. Sitä tarjoillaan yhä alkuperäisessä muodossaan Helsingin ravintola Savoyssa, jossa marskikin kävi mielellään syömässä. Oheen kuuluvat uuniperunat sekä venäläistyyliset lisäkkeet.

n. 10 hengelle

  • 1 kg luutonta lampaanpaistia
  • 300 g naudanpaistia
  • 2 suurta sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 4 maustemittaa jauhettua valkopippuria
  • 420 g liotettuja sillifileitä
  • 125 g anjovisfileitä
  • 1 dl tomaattipyreetä
  • 1-2 dl lihalientä

Lisäksi

  • suolapedillä paistettuja uuniperunoita
  • smetanaa
  • etikkapunajuuria
  • suolakurkkua

Valmistusohje

1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa lihat n. 3 cm:n kuutioiksi. Kuori ja viipaloi sipulit ja silppua valkosipulinkynnet. Sekoita lihat ja sipulit uunipannulla, mausta pippurilla. Paista 30 minuuttia ja jäähdytä seos. Tämän jälkeen voit panna uuniperunat paistumaan.

2. Jauha lihaseos lihamyllyssä tai mikserillä yhdessä sillin ja anjoviksen kanssa. Seoksen koostumus saa olla puolikarkeaa. Lisää paistoliemi ja sekoita hyvin.

3. Kaada seos kattilaan. Sekoita mukaan tomaattipyree ja lihalientä. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes massa tuntuu sopivalta. Jos se on liian kuivaa, lisää lientä, jos liian kosteaa, keitä lisää. Massan on oltava "muotoiltavaa". Ota lusikalla tulikuumaa vorschmackia munanmuotoisina pyöryköinä kuumennetuille lautasille ja tarjoa juuri uunista otettujen perunoiden kera. Tarjoile ohessa smetanaa, etikkapunajuuria ja suolakurkkuja. Marskin ryyppykin varmasti maistuu.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.