Verivanukas
Entisajan maalaisyhteiskunnassa teurastukset tehtiin syksyllä ja parhaat lihat suolattiin talveksi. Ensimmäiseksi käytettiin tuoreeltaan sisäelimet ja veri. Tuolloin veriruoat olivat jokasyksyisiä. Nyt harvat veriruoat ostetaan valmiina. Toki joistakin kaupoista saa ostaa tuorettakin verta, toisista pakastettua.
- Ruokavalio: Kananmunaton
Kahdelletoista
- 1 ½ l sianverta
- 3 dl vahvaa lihalientä
- 1 sipuli
- 1 rkl voita
- 150 g ihraa
- 150 g siirappia
- 150 g silavaa
- 100 g omenakuutioita
- 75 g rusinoita (ei välttämätön)
- 1 rkl kuivattua meiramia
- 2 tl kuivattua timjamia
- ½ rkl suolaa
- 1 maustemitta murskattua maustepippuria
- 2 maustemittaa murskattua valkopippuria
Vuokiin
- 1 rkl voita
- 200 g korppujauhoa
Tarjoiluun
- paistettua siansivua
- puolukkasurvosta
Lisäksi
- 2 kpl 1,5 litran vuokaa
Valmistusohje
1. Jos käytät pakastettua verta, sen pitää sulaa jääkaapissa yön yli. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kuori ja silppua sipuli ja paista kullankeltaiseksi voissa. Siivilöi veri ja sekoita lihaliemen kanssa. Leikkaa ihra ja omena pieniksi kuutioiksi. Sekoita veriseokseen ihra, siirappi, silava, omena ja rusinat. Mausta meiramilla, timjamilla, suolalla ja pippurilla.
2. Sekoita kaikki ainekset hyvin ja paista pannulla pieni tilkka maistettavaksi. Voitele vuoat voilla ja jauhota korppujauholla. Täytä vuoat veriseoksella ja paista vesihauteessa uunin alatasolla 2 ½ - 3 tuntia. Kokeile tikulla kypsyyttä. Tikun pitää pysyä kuivana, jos vanukas on kypsää.
3. Anna vanukkaiden jäähtyä hieman ennen kuin kumoat ne vuoista. Laske noin 150 g vanukasta yhteen annokseen. Paista sentin paksuisia viipaleita miedolla lämmöllä paistinpannulla erittäin pienessä rasvamäärässä. Tarjoile rapeaksi paistetun siansivun tai pekonin sekä puolukkasurvoksen kanssa. Verivanukas voidaan tarjoilla vastapaistettuna tai säilyttää jääkaapissa muutamia päiviä. Sen voi myös pakastaa kolmeksi kuukaudeksi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan