Vappusima – helppo ohje siman valmistukseen
Vappu lähestyy ja mieli tekee itse tehtyä simaa! Vielä ehdit laittaa perinteisen siman käymään. Itse valmistettu sima kruunaa kevään riehakkaimman juhlan. Voit korvata osan sitruunasta limellä tai appelsiinilla. Hyvää vappua!
Ainekset
- 4 l vettä
- 250 g fariinisokeria
- 250 g sokeria
- 1-2 sitruunan puristettu mehu
- 1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala) + pieni tilkka vettä
Pulloihin
- sokeria
- rusinoita
Valmistusohje
Perinteisen siman valmistusohje:
- Laita sokerit isoon kulhoon tai talousämpäriin. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä puristettu sitruunamehu joukkoon. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen.
- Anna käydä huoneenlämmössä noin 24 tuntia.
- Laita hyvin pestyihin tai kuumennettuihin pulloihin ripaus sokeria pohjalle ja muutama rusina per pullo. Muista, että suljte pullojen korkit vain löyhästi, sillä paine pulloissa kasvaa käymisen jatkuessa.
- Viileässä sima valmistuu noin viikossa. Huoneenlämmössä aikaa kuluu noin 3 päivää. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.
- Huom! Kun rusinat nousevat pintaan, sima alkaa olla valmis.
Vinkki! Voit lisätä nesteeseen alkuvaiheessa myös hyvin pestyn sitruunan, limen tai appelsiinin raastettuja kuorilastuja. Käytä mieluiten luomuhedelmiä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Taivaallinen omenahillo
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Luumuhillo – perinteinen ja helppo resepti
-
Kotikeittiömestarit: Risto Mikkolan pekoni-aurajuusto-ananaspasta ja pikkelöityä ruusukaalia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Kesäkurpitsa-sitruunakakku
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Harri Syrjäsen kantarelli-pekonipasta