Vappusima – helppo ohje siman valmistukseen

ÄLÄ KÄYTÄ_Hellapoliisin_sima
Hellapoliisi / Kati Jaakonen

Vappu lähestyy ja mieli tekee itse tehtyä simaa! Vielä ehdit laittaa perinteisen siman käymään. Itse valmistettu sima kruunaa kevään riehakkaimman juhlan. Voit korvata osan sitruunasta limellä tai appelsiinilla. Hyvää vappua!

Ainekset

  • 4 l vettä
  • 250 g fariinisokeria
  • 250 g sokeria
  • 1-2 sitruunan puristettu mehu
  • 1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala) + pieni tilkka vettä

Pulloihin

  • sokeria
  • rusinoita

Valmistusohje

Perinteisen siman valmistusohje: 

  1. Laita sokerit isoon kulhoon tai talousämpäriin. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä puristettu sitruunamehu joukkoon. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen.
  2. Anna käydä huoneenlämmössä noin 24 tuntia.
  3. Laita hyvin pestyihin tai kuumennettuihin pulloihin ripaus sokeria pohjalle ja muutama rusina per pullo. Muista, että suljte pullojen korkit vain löyhästi, sillä paine pulloissa kasvaa käymisen jatkuessa. 
  4. Viileässä sima valmistuu noin viikossa. Huoneenlämmössä aikaa kuluu noin 3 päivää. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.
  5. Huom! Kun rusinat nousevat pintaan, sima alkaa olla valmis.

Vinkki! Voit lisätä nesteeseen alkuvaiheessa myös hyvin pestyn sitruunan, limen tai appelsiinin raastettuja kuorilastuja. Käytä mieluiten luomuhedelmiä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!