Vappu Pimiän saaristolaisleipä

Vappu Pimiän saaristolaisleipä
Vappu Pimiän saaristolaisleipä sopii vaikka joulupöytään. Vappu jouluna (Otava 2024)

Vappu Pimiän jouluruokasuosikki on itse leivottu saaristolaisleipä. Resepti on Vappu Pimiän kirjasta Vappu jouluna (Otava 2024).

  • Annosmäärä: 2–3 leipää

Ainekset

  • 1 l piimää
  • 75 g hiivaa
  • 9 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipävehnäjauhoja
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 3 dl leseitä (esim. 3-viljan)
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl siirappia
  • 1 rkl suolaa

Vuoan voiteluun

  • 2 rkl voita tai öljyä

Voiteluun

  • ½ dl siirappia
  • ½ dl vettä

Valmistusohje

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon ensin hiiva,sen jälkeen kaikki muut aineet. Älä vaivaa, vaan sekoita.
  2. Kaada taikina voideltuihin suorakaiteen muotoisiin leipävuokiin.Anna kohota vedottomassa paikassa leivinliinan alla tunnin verran.
  3. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita siirappi ja vesi keskenään.
  4. Paista leipiä uunissa 2 tuntia ja valele muutamaan otteeseen siirappivedellä paiston aikana.

Kuva: Laura Riihelä,  
Resepti: Vappu Pimiän kirjas Vappu jouluna (Otava 2024)

Parhaat ruokaohjelmat