Vappu Pimiän saaristolaisleipä
Julkaistu
Vappu Pimiän jouluruokasuosikki on itse leivottu saaristolaisleipä. Resepti on Vappu Pimiän kirjasta Vappu jouluna (Otava 2024).
- Annosmäärä: 2–3 leipää
Ainekset
- 1 l piimää
- 75 g hiivaa
- 9 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipävehnäjauhoja
- 4 dl ruisjauhoja
- 3 dl leseitä (esim. 3-viljan)
- 3 dl kaljamaltaita
- 3 dl siirappia
- 1 rkl suolaa
Vuoan voiteluun
- 2 rkl voita tai öljyä
Voiteluun
- ½ dl siirappia
- ½ dl vettä
Valmistusohje
- Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon ensin hiiva,sen jälkeen kaikki muut aineet. Älä vaivaa, vaan sekoita.
- Kaada taikina voideltuihin suorakaiteen muotoisiin leipävuokiin.Anna kohota vedottomassa paikassa leivinliinan alla tunnin verran.
- Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita siirappi ja vesi keskenään.
- Paista leipiä uunissa 2 tuntia ja valele muutamaan otteeseen siirappivedellä paiston aikana.
Kuva: Laura Riihelä,
Resepti: Vappu Pimiän kirjas Vappu jouluna (Otava 2024)
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti