Vaniljainen rommiluumupiirakka
Ihanan vaniljaisen rommiluumupiirakan piirakan voi tehdä kahteen erilaiseen pohjaan.
Ainekset
- noin 25–30 cm:n piirakkavuoka
Pohja
- 1 pyöreä piirakkataikinaa, makea (380 g) TAI
- ½ pkt pullataikinaa (4 kpl levyjä, 500 g)
Täyte
- 1 dl maitorahkaa
- 1 dl vaniljakastiketta
- 1 dl smetanaa
- 1 muna
- 0,5 - 1dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 6-8 tuoretta luumua lohkoina tai 1 pss kuivattuja luumuja
- 3 rkl rommia tai hieman rommiesanssia
- 75 g mantelilastuja (1 pss)
Valmistusohje
Anna luumulohkojen tai kuivattujen luumujen maustua rommissa ainakin pohjan valmistelun ajan.
Piirakkataikinapohja:
Levitä sulanut piirakkataikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.
Pullataikinapohja:
Sulata pullataikina levyt erillään. Nipistä sulaneet taikinalevyt reunoistaan yhteen niin, että saat sopivan pohjan piirakkavuokaan. Tee piirakkaan pienet reunat venyttämällä taikinaa vuoan reunoille. Anna pullapohjan kohota paksuudeltaan kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa, esim. 40-asteisessa uunissa tai keittiöaltaan päällä, johon on laskettu kuumaa vettä.
Täyte:
Levitä piirakkapohjalle valutetut rommiluumulohkot renkaan muotoon. Sekoita vaniljarahkaan smetana, muna ja vaniljasokeri sekä luumuista valutettu rommi. Kaada se luumujen päälle. Ripottele pinnalle mantelilastut. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kauniin väriseksi.
Piirakkataikinapohja paistetaan alimmalla tasolla ja pullataikinapohjainen piirakka paistetaan uunin keskitasolla. Myös piirakkavuoan materiaali ja koko piirakan paksuus vaikuttaa paistoaikaan, mitä pienempi ja paksupohjaisempi vuoka, sitä pidempi paistoaika.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan