Vanhanajan joulumakkara

Kokeilepa kotitekoisten joulumakkaroiden valmistamista! Resepti on tässä.

5 kg makkaraa

  • 2 kg rasvatonta sianlihaa
  • 1 kg silavaa
  • 1 kg keitettyjä, kylmiä perunoita
  • 1 3/4 l keitettyä, kylmää maitoa
  • ½ litraa lihalientä
  • 3-4 rkl suolaa
  • 1 ½ tl jauhettua valkopippuria
  • 2 tl jauhettua maustepippuria
  • 1 tl jauhettua neilikkaa
  • 2 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 rkl sokeria
  • 2 hyppysellistä kanelia
  • 1 rkl perunajauhoa
  • 5-6 metriä kiemuraista suolta

Suolaseos

  • 1 tl salpietaria
  • 3 ½ rkl suolaa
  • 3 rkl sokeria

Valmistusohje

1. Jauha liha kaksi kertaa, toisella kerralla yhdessä perunan ja silavan kanssa. Sekoita massaan perunajauho ja mausteet. Vaivaa seosta ja ohenna maidolla ja lihaliemellä vähän kerrallaan. Keitä pieni koenokare massaa suolatussa vedessä, maistele tarkoin ja säädä mausteutus kohdalleen.

2. Täytä suolet makkaramassalla melko löysästi. Sido makkaran päät kunnollisesti.

3. Hiero makkaraan suolaseosta ja pane kylmään vuorokaudeksi. Jos haluat säilyttää kypsentämätöntä makkaraa kauemmin, se on pakastettava tai pantava suolaliemeen.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!