Vaalea ruokaleipä

Tämä on klassinen, vaalea, rapeakuorinen leipä. Koska taikinaan tulee rasvaa, leipä ei murusta paljoakaan. Leivän voi hyvin pakastaa.

2 leipään

  • 50 g tuorehiivaa
  • 5 dl vettä
  • 50 g voita tai margariinia
  • 2 tl suolaa
  • 14 dl vehnäjauhoja (josta n. 1 dl leipomiseen)
  • 2 tl unikonsiemeniä

Valmistusohje

1. Lämmitä vesi ja voi/margariini kädenlämpöiseksi (37 astetta). Murusta hiiva kulhoon ja liuota se vähäiseen määrään kädenlämpöistä nestettä. Lisää loput nesteestä. Lisää suola ja jauhot, mutta säästä noin 1 dl leipomisvaiheeseen. Sekoita monitoimikoneessa n. 5 minuuttia kunnes taikina on notkea, hieman löysä ja tahmea. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa tilassa huoneenlämmössä n. 30 minuuttia.

2. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla. Jaa kahteen osaan. Muotoile limpuiksi. Laita limput voidellulle pellille (tai leivinpaperille pellille). Anna kohota liinan alla vedottomassa tilassa n. 40 minuuttia.

3. Esikuumenna uuni 200 asteeseen ja laita uuninkestävä vuoka, jossa on hieman vettä, uunin pohjalle. Penslaa leivät nopeasti kylmällä vedellä ja leikkaa muutama vino viilto terävällä veitsellä. Jos haluat, ripottele leipien päälle unikonsiemeniä juuri ennen uuniin laittamista.

4. Paista leipiä uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 40 minuuttia kunnes ne kuulostavat ontoilta, kun pohjaa koputtaa kevyesti. Anna leipien jäähtyä ritilällä ilman liinaa, jotta rapea kuori säilyy.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.