Umagit

Umagit tarjoillaan perinteisesti lämpiminä joko hillon tai voin kera, mutta ne ovat myös hyviä sellaisinaan tai täytettynä. Umagit kestävät hyvin myös pakastamista.

Ainekset

 • 7 dl maitoa
 • 1 pala hiivaa
 • 4 tl suolaa
 • 3 munaa
 • ¾ dl sokeria
 • n. 17 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
 • 500 g voita

Valmistusohje

Nosta ainekset huoneen lämpöön ajoissa. Lämmitä maito ja 150g voita kattilassa miedolla lämmöllä kunnes voi sulaa ja seos on kädenlämpöistä. Murenna hiiva kulhoon ja paloittele sinne toiset 150g voita. Lisää kulhoon sokeri ja suola sekä riko sekaan 3 munaa. Sekoita voimaito tasaisesti hiivan ja kulhon muiden ainesten kanssa. Sekoita ensin 10 dl jauhoja ja alusta taikina. Lisää sen jälkeen jauhoja 1dl kerrallaan kunnes taikinasta tulee kimmoisa ja se irtoaa reunoista, mutta on vielä melko löysää. Anna kohota noin tunnin.

Kun taikina on kohonnut, sekoita siitä ruokalusikalla isot ilmakuplat pois. Levitä leivinpöydälle puhdas leivinliina ja kasaa eteesi, puoliksi leivinliinan päälle, kolme dl jauhoja.

Näin teet sämpylät: jauhota ruokalusikka ja leikkaa sillä kulhon reunaa vasten reilu lusikallinen taikinaa ja nosta se lusikalla jauhokasan päälle. Kieritä lusikalla taikinapallo kasan päältä leivinliinaa pitkin ja kun se on jauhottunut kaikkialta ja on kauniin pullean muotoinen. Nosta se sitten varovasti leivinliinan perälle kohoamaan. Tekniikan harjaantuessa tarkoitus olisi onnistua nappaamaan taikinapallo venyttämättä taikinaa ja saamaan kauniin pullean muodon ilman kierittämistä. Mutta älä hätäile, jos tämä ei onnistu ensimmäisellä leivontakerralla, pienet muotovirheet saa varovasti työstettyä sämpylän alle piiloon ja viimeistään uunissa sämpylä pullistuu pyöreäksi! Muista jokaisen sämpylän pyörittämisen jälkeen jauhottaa lusikkasi. Taikinakulhon muuttuessa epäsiistiksi, hankaloituu taikinan työstäminen reunoja vasten, joten pyöräytä taikinaa pari kertaa lusikalla niin että ilmakuplat rikkoutuvat ja taikina asettuu taas nätisti kulhon pohjalle. Kohota umageja noin 30 minuuttia ennen paistamista.

Paista umageja uunissa 200 asteessa kunnes ne ovat kauniin kullan keltaisia, eli saaneet hieman väriä pintaan. Paiston aikana sulata loput voista (200 g) kattilassa miedolla lämmöllä. Nosta paistetut umagit uunista. Odota että umagit jäähtyvät sen verran, että pystyt käsittelemään niitä, (älä anna jäähtyä kylmäksi) kasta umagit yksitellen sulaan voihin ja nosta isoon vuokaan tai pellille imeytymään.

Resepti: Meri-Tuuli Lindström

Parhaat ruokaohjelmat

 • card_kaappaus_keittiossa
  Kaappaus keittiössä

  Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!