Turkkilaiset kebab-vartaat
Kebab on turkkilainen nimitys ruokalajeille, joissa lihapalat pujotetaan vartaaseen ja grillataan avotulen yllä. Se on varmasti ruokamuistuma niiltä paimentolaisheimoilta, jotka aikoinaan asuttivat nykyistä Turkin aluetta, ja jotka valmistivat ruokansa tähän tapaan.
- Ruokavalio: Kananmunaton
Neljälle
- 500 g lampaanpaistia
- 8 viipaletta siansivua
- ½ dl korppujauhoa
Marinadi
- 2 tl viinietikkaa
- ½ dl rypsiöljyä
- 1 maustemitta timjamia
- 1 laakerinlehti
- valkopippuria
- 2 valkosipulinkynttä
Kastike
- 1 rkl sipulisilppua
- 2 rkl voita
- 1 rkl vehnäjauhoa
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 3 dl vihanneslientä
- 1 maustemitta timjamia
- ripaus sokeria
- suolaa ja valkopippuria
Tarjoiluun
- 4 annosta keitettyä riisiä
Lisäksi
- 4 grillivarrasta
Valmistusohje
1. Leikkaa lampaanpaisti ensin viipaleiksi ja sitten parin sentin levyisiksi paloiksi. Leikkaa siansivu kolmen sentin paloiksi. Sekoita marinadiksi yhteen viinietikka, öljy, timjami ja pippuri, lisää laakerinlehti ja purista joukkoon valkosipuli. Kaada marinadi kahteen muovipussiin, joihin laitat lampaanliha- ja läskipalat. Sulje pussit ja pane jääkaappiin mutamaksi tunniksi. Kääntele pusseja muutaman kerran. Laita puuvartaat likoon.
2. Kastike: Kuori sipuli ja silppua 1 rkl hienoksi, kuullota hake pannulla voissa ja sirottele joukkoon vehnäjauho, älä ruskista. Lisää tomaattipyree ja kaada päälle vihannesliemi, mausta timjamilla, ripauksella sokeria, pippurilla myllystä ja suolalla. Keitä 30 minuuttia hiljalleen. Jos kastikkeesta tulee liian paksua, ohenna liemellä.
3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pujottele lihat vuorotellen vartaisiin. Leivitä korppujauhoissa ja ripottele pinnalle vähän suolaa. Paista uunissa grillivastusten alla 20-25 minuuttia. Tarjoile vartaat riisipedillä herneiden ja tomaattikastikkeen kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka