Täysjyväleipä grahamjauhoista
Tämä on tiivis, hieman painava, karkea leipä, joka maistuu täysjyvältä. Se sopii hyvin niin voileiväksi kuin keittojen tai patojen kaveriksi, ja maistuu hyvältä myös sillin, savukalan tai voimakkaan juuston kera.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Kasvisruoka
Neljälle
- 25 g hiivaa
- 1 rkl sokeria
- 1 rkl karkeaa suolaa
- 1 l vettä
- 22 dl grahamjauhoja
- voita vuokiin
Valmistusohje
1. Voitele kaksi 1 ½ litran vetoista vuokaa ja kuumenna uuni 200 asteeseen. Lämmitä vesi 37-asteiseksi eli kädenlämpöiseksi. Murusta hiiva kulhoon, lisää sokeri ja 1 ½ vedestä. Sekoita niin että hiiva liukenee, anna seoksen levätä 10 minuuttia. Lisää jauhot ja suola. Lisää sitten loput vedestä vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Työstä (aika löysää) taikinaa puuhaarukalla vähintään 5 minuuttia.
2. Kaada taikina vuokiin ja anna kohota vedottomassa paikassa n. 20 minuuttia.
3. Paista toiseksi alimmalla tasolla n. 40 minuuttia. Kokeile tikulla, jonka tulee olla kuiva kun vedät ne leivistä, silloin ne ovat valmiita. Jos olet epävarma, kumoa leipä varoen vuoasta ja koputa pohjaa. Jos se kuulostaa ontolta, leipä on valmis. Anna leipien jäähtyä ritilällä leivinliinoihin käärittyinä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje