Tapas-lihapullat tomaattikastikkeessa

Tuliset albondigas-lihapullat tomaatti- ja sherrykakstikkeessa kuuluvat espanjalaiseen tapaskeittiöön. Tämä ohje toimii niin tapas-lajina kuin pääruokanakin. Silloin se riittää neljälle ja maistuu tarjottuna risonin tai muun pastan kanssa.

Kahdeksalle

  • 1 kg sikanautajauhelihaa
  • 2 erillistä leipäviipaletta
  • 2 rkl vettä
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 hopeasipuli
  • 1 vihreä paprika
  • 1 punainen paprika
  • 2 rkl lehtipersiljasilppua
  • 1 muna
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 2 maustemittaa pimento de la vera
  • (½ maustemittaa kajennepippuria)

Tomaattikastike

  • 500 g kokonaisia säilyketomaatteja
  • 1 sipuli
  • 3 rkl oliiviöljyä (espanjalaista)
  • 1 rkl chilikastiketta
  • 1 rkl sherryviinietikkaa
  • 2 oksaa tuoretta oreganoa
  • 2 rkl hunajaa
  • ½ dl fino sherryä
  • suolaa ja mustapippuria

Valmistusohje

1. Tomaattikastike: Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna kattilassa oliiviöljyä ja kuullota siinä sipulisilppua, lisää tomaatit, chilikastike, viinietikka, oregano ja hunaja. Keitä hiljaa 10 minuuttia. Soseuta kastike sauvasekoittimella ja siivilöi se, mausta suolalla ja pippurilla. Terästä kastike sherryllä juuri ennen tarjoilua.

2. Leikkaa leivistä kuoret ja pane viipaleet likoon veteen. Kuori ja silppua valkosipuli ja hopeasipuli. Halkaise paprikat, poista siemenet ja leikkaa paprikat äärimmäisen pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipuleita ja paprikaa öljyssä pannulla, lisää persiljasilppu ja jäähdytä. Laita jauheliha isoon kulhoon ja sekoita siihen huolellisesti 2 tl suolaa, niin että jauheliha tiivistyy. Lisää muna, leipäseos, vihanneshake, paprikajauhe ja pimento de la vera ja sekoita niin, että mureketaikina tuntuu joustavalta ja yhtenäiseltä.

3. Muotoile 20 isoa lihapyörykkää ja paista ne oliiviöljyssä. Kaada päälle tomaattikastike ja keitä kokoon muutama minuutti. Tarjoile ruoka joko tapaksena kahdeksalle tai pääruokana neljälle, silloin pastan kanssa.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.