Mainos
Mainos

Lanttulaatikkoa syödään tänäkin päivänä jouluisin, mutta miksi vain silloin? Tämä ohje on hyvä esimerkki suomalaisesta perinneruoasta, joka tehtiin yksinkertaisista aineksista. Laatikkoruokien reseptejäkin on lukuisia ja ennen vanhaan niitä hauduteltiin hiljaa ja pitkään, pitkään uunin jälkilämmössä esimerkiksi leivontapäivän päätteeksi. Kokeile muulloinkin kuin jouluna! Tässä reseptissä käytetään perinteisiä joulumausteita, kuten inkivääriä ja muskottia. Lisäksi lanttulaatikko-ohje hyödyntää muita joulukeittiön ruokia, sillä lantut ja porkkanat keitetään pehmeiksi kinkkuliemessä. Lanttulaatikko tarjoillaan tässä reseptissä yhdessä rapeiden siansivusiivujen kanssa, mutta laatikko sopii tietysti myös kinkun tai kalkkunan lisukkeeksi, tai nautittavaksi myös muulloin kuin joulunaikaan.

Lanttulaatikko-ohje neljälle

  • 900 g lanttua
  • 100 g porkkanaa
  • 4 dl kinkunlientä (tai lihalientä)
  • 1 rkl vehnäjauhoa
  • 1 ½ dl kuohukermaa
  • 1 ½ rkl siirappia
  • ½ tl inkiväärijauhetta
  • ½ tl muskottiraastetta
  • 1 muna
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl korppujauhoa

Tarjoiluun

  • 500 g suolattua siansivua siivuina

Valmistusohje

1. Paloittele lantut ja porkkanat ja keitä ne pehmeiksi kinkunliemessä (tai lihaliemessä). Survo kypsät juurekset soseeksi.

2. Sekoita keskenään vehnäjauho ja kerma, lisää muna, siirappi sekä mausteet ja lisää juuressoseeseen hyvin sekoittaen.

3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele uunivuoka ja kaada sose siihen. Tasoita pinta ja ripottele päälle korppujauhoa tasaiseksi kerrokseksi. Tipauttele pinnalle loppu voi nokareina ja paista 45 minuuttia. Paista siansivusiivut rapeiksi keskilämmöllä paistinpannussa ja tarjoile lanttulaatikon kanssa.

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.