Mainos

Suolaiset tippaleivät

Suolaiset tippaleivät
Myllyn Paras

Vappuun kuuluvat munkit, rosetit ja tippaleivät. Nämä tippaleivät ovat suolaisia eli sokeri on jätetty pois tässä versiossa. Makeampi simaan tehty ohje löytyy tästä linkistä. Tippaleipä on muutamia satoja vuosia vanha vapun herkku, eli ei suinkaan mikään ihan kaupungistumisen mukana tullut herkku. Jenkeissä on myös tippaleivän tapainen leipä nimeltään funnel cake, sekin on makea. Tippaleipätaikina on helppo tehdä, olipa se siten makea tai suolainen, sillä ainekset vain sekoitetaan keskenään tasaiseksi taikinaksi. Tippaleipien pursottamiseen ja rasvassa paistamiseen vaaditaan varovaisuutta. Kokeile tippaleipien suolaista versiota. Mieti etukäteen minkä kokoisia tippaleipiä teet ja mihin muottiin pursotat taikinan: iso teräskauha on hyvä tai pohjasta avattu säilyketölkki. Jos käytät säilyketölkkejä, esim. ananastölkki on hyvä, niin käytä vain sellaisia tölkkejä, joita ei ole pinnoitettu muovilla!

noin 10 kpl

  • 4 munaa
  • 2 dl maitoa tai juuresmehua
  • 4½ dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • n. 1 tl jauhettua chiliä
  • 1 tl suolaa

Paistamiseen

  • n. 1½ l rypsiöljyä

Pinnalle

  • chilijauhetta, suolaa

Valmistusohje

Sekoita munat, lisää neste ja jauhot, johon leivinjauhe, chilijauhe ja suola on sekoitettu. Vatkaa taikina sileäksi.

Taikinan kuuluu olla paksua, mutta pursotettavaa. Kuumenna rasva laakeassa padassa, ole varovainen. Voit kokeilla öljyn kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Sen tulee ruskistua kauniisti, mutta ei palaa.

Upota öljyyn 2–3 tippaleipämuottia tai säilyketölkkejä, joista kansi ja pohja on poistettu tai käytä isoja metallisia keittokauhoja muotteina. Kaada taikina pursotuspussiin, jossa on 4 mm:n suorareikäinen metallinen kuumuutta kestävä tylla. Pursota pussista taikinaa ohuena nauhana ristiin rastiin rasvassa oleviin muotteihin niin, että tyllan metallinen reikäpää on juuri ja juuri rasvan alla. Riittää kun pursotat ”verkkoa” melko harvakseltaan ja hitaasti. Muotin/tölkin/kauhan reunat estävät taikinan leviämisen. Paista vaaleanruskeiksi molemmin puolin. Nosta tippaleivät reikäkauhalla valumaan paksun talouspaperin päälle.

Ripottele jäähtyneille tippaleiville chilijauhetta ja suolaa. Nauti mieluiten samana tai seuraavana päivänä. Jos säilytät tippaleipiä, säilytä ne kuivassa paikassa, etteivät tippaleivät sitkisty. Tarjoile vappuherkkujen kanssa.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.