Sorsaa kermakastikkeessa
Sorsastuskauden kunniaksi maukasta sorsaa.
- Ruokavalio: Kananmunaton
Ainekset
- 2 sorsaa
- voita
- 2 salottisipulia
- 1 porkkana
- pieni pala selleriä
- 2 rkl tomaattipyreetä
Kastikeaineet
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 3 rkl voita
- 20 g sinihomejuustoa
- 2 rkl mustaherukkahyytelöä
- 2 cl konjakkia
- 2 dl kermaa
- mustapippuria myllystä
- suolaa
Valmistusohje
Nypi sorsien nahasta kaikki mahdolliset sulkien tyvet. Huuhdo lintujen sisus kylmällä vedellä ja kuivaa ne hyvin paperilla. Paahda sorsat pannussa tai padassa vähässä voissa kauniin ruskeiksi. Mausta pippurilla ja suolalla.
Työnnä paistomittari rintafileen paksuimpaan kohtaan ja kypsennä sorsia 140-asteisessa uunissa, kunnes niiden sisälämpötila on 60 astetta. Peitä sorsat folioon ja anna niiden vetäytyä noin 30 minuuttia.
Irrota sorsista rintafileet ja jalkapaistit ja kääri lihat takaisin folioon. Murskaa sorsien luut pieneksi isolla veitsellä tai lintusaksilla. Kuori juurekset ja paloittele ne 2 sentin kuutioiksi.
Pane pataan juurekset, tomaattipyree ja paloitellut luut ja paahda niitä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Siirrä juurekset ja luut kattilaan ja lisää vettä niin, että ainesten pinta peittyy. Älä kaada padassa olevaa rasvaa liemeen, sillä sorsan rasva, varsinkin villisorsan, on monesti härskiä ja se pilaa kastikkeen.
Anna liemen kiehua hiljalleen noin 1 1/2 tuntia. Sulata voi kattilassa ja sekoita voisulaan vehnäjauhot. Siivilöi joukkoon juuresliemi sekoittaen ja anna kiehua hetki kunnes kastike sakenee ja jauhot kypsyvät. Lisää juusto, hyytelö, konjakki ja kerma ja keitä vielä hetken aikaa. Mausta kastike pippurilla ja suolalla.
Leikkaa rintalihat ohuiksi viipaleiksi, pane jalkapaistit sellaisinaan lautasille ja lisää kastiketta päälle. Lisäkkeiksi sorsalle sopivat hyvin haudutetut/paistetut pekonipavut ja voissa paistetut puikulaperunat.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa