Siiderikeitetty poronpaisti ja kantarelllit
Poronpaisti sopii hyvin kypsennettäväksi padassa. Tällä kertaa keitämme poronlihan siiderissä, jonka käytämme sitten maukkaaseen kastikkeeseen. Lisäkkeenä herkuttelemme kantarelleilla ja mustajuurilla.
- Ruokavalio: Kananmunaton
Kahdeksalle
- 1 ½ kg luutonta poronpaistia
- suolaa ja valkopippuria
- voita paistamiseen
- 5 katajanmarjaa
- 1 laakerinlehti
- 3 dl omenasiideriä
- 4 rkl rouhittua valko- ja mustapippuria
Kastike
- 4 dl keitinlientä + riistafondia
- 2 rkl voita
- 2 ½ rkl vehnäjauhoa
- 1 dl kermaa
Tarjoiluun
- 300 g mustajuuria
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 l tuoreita kantarelleja
- voita paistamiseen
- suolaa ja valkopippuria
- lehtipersiljaa
Valmistusohje
1. Sido poronpaisti paistinnarulla. Kuumenna voi suuressa padassa ja ruskista paisti ympäriinsä. Lisää katajanmarjat ja laakerinlehti ja kaada siideri päälle. Paina lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Keitä kannella peitettynä miedolla lämmöllä noin 1 ½ tuntia, tai kunnes mittari näyttää 70 astetta. Valele paistia liemellä silloin tällöin. Nosta kypsä paisti liemestä, taputtele sen pintaan pippurimurske ja kääri se alumiinifolioon vetäytymään noin 15 minuutiksi ennen viipalointia.
2. Täytä kulho vedellä ja purista siihen sitruunamehu. Kuori mustajuuret ja laita ne sitruunaveteen. Leikkaa juuret pienempiin paloihin ja keitä pehmeiksi vähäsuolaisessa vedessä. Puhdista kantarellit tarkoin. Pane ne kuivaan paistinpannuun kohtalaiselle lämmölle, kunnes kosteus on haihtunut. Nosta lämpöä ja lisää voi pannulle. Paista sienet kullanruskeiksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Pane mustajuuret ruskistumaan viimeisiksi minuuteiksi. Pidä lämpiminä.
3. Kastike: Siiviliöi keitinliemi padasta ja vahvista sitä riistafondilla, niin että nestettä on yhteensä 4 dl. Sulata voi kasarissa, ota liedeltä ja sekoita joukkoon vehnäjauho. Laita takaisin liedelle ja lisää liemi vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Kiehauta kastike ja lisää kerma. Anna poreilla miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Tarjoile viipaloitu liha kastikkeen, mustajuurten ja sienten sekä persiljan kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Suolakinuski-suklaajuustokakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Meksikolainen papukeitto
-
Lassaka eli vähähiilihydraattinen lasagne ilman pastaa
-
Pinaattiletut ja nokkosletut – itse tehdyt voittavat kaupan versiot mennen tullen!
-
Paras sienikastike: Helppo suppilovahverokastike Katin ohjeella