Sienipiiraat
Sienisatoa kannatta hyödyntää heti tuoreena! Näihin maistuviin piiraisiin voit käyttää erilaisia sieniä, jos tuoreita ei ole saatavilla myös säilötyt käyvät. Pohjaksi sopii terveellinen pakasteruistaikina.
Ainekset
- 16-20 kpl
Pohja
- 1 pkt ruistaikinaa (500 g)
Täyte
- 2 rkl voita
- 1 l tuoreita sieniä (esim. suppilovahveroita, kantarelleja tai 300 g pakastettuja sieniä)
- 3 dl Myllyn Paras riisi+ohra -suurimoseosta kypsänä (1 dl raakaa suurimoseosta)
- 2 sipulia (tai 1 pss pakastesipulikuutioita)
- 2 keitettyä munaa
- 2-3 tl yrttisuolaa (mikäli sienissä ei ole)
- 1 tl rakuunaa
- 1 tl mustapippurirouhetta
- 100 g tuorejuustoa (esim. sieni tai sitruunapippuri)
- 200 g ranskankermaa
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 dl tuoretta tillisilppua (tai 1 rkl kuivattua)
- Kananmunaa voiteluun
Valmistusohje
Ota taikina sulamaan ja valmista sillä aikaa täyte. Keitä 1 dl suurimoseosta (puuro tai irtonainen sopivat molemmat) lähes kypsiksi n. ½ litrassa kasvislientä. Kuullota sillä aikaa sieniä ja hienonnettua sipulia voissa kasarissa. Lisää seokseen munahakkelus ja muut täytteen ainekset ja mausta mieleiseksi. Lisää joukkoon keitetyt suurimot.
Kauli sulaneet taikinalevyt puolta isommiksi. Painele taikinasta pohjia pyöreällä muotilla tai juomalasilla. Kauli pohjat ohuiksi pyöreiksi piiraspohjiksi. Tai jaa kumpikin taikinalevy 10 palaan ja painele sormin tai pulikalla paloista pieniä piiraspohjia.
Levitä pohjien päälle täytettä noin ½ cm:n kerros, jätä reunat vapaiksi. Rypytä piiraiden reunat karjalanpiirakoiden tapaan. Voitele reunat munalla. Voit tehdä piiraat myös pieniin matalareunaisiin piirasvuokiin, tällöin ei tarvitse rypyttää.
Paista 225-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia kauniin värisiksi.
Vinkki: Halutessa sienet voi korvata kasviksilla.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Suolakinuski-suklaajuustokakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Paras sienikastike: Helppo suppilovahverokastike Katin ohjeella
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Taivaallinen omenahillo
-
Hanna Sumarin tyrmäävän hyvä omenapiirakka
-
Lassaka eli vähähiilihydraattinen lasagne ilman pastaa