Sherryllä maustettu herkkusienikeitto

Täyteläinen herkkusienikeitto maistuu esimerkiksi ennen kevyttä kalaruokaa. Maukkain keitto syntyy itse keitetystä kirkkaasta vasikanlihaliemestä.

4 annosta

  • 200 g tuoreita herkkusieniä
  • 1 litra kirkasta vasikanlihalientä
  • 5 dl kasvislientä
  • 3 dl kuohukermaa
  • 3 cl kuivaa sherryä
  • suolaa ja valkopippuria

Lihaliemi

  • 1 kg vasikanlihaluita
  • 1½ sipulia
  • 1/3 juuriselleriä
  • 1 purjosipuli
  • 2 pientä porkkanaa
  • 1 laakerinlehti
  • 5 valkopippuria

Valmistusohje

1. Lihaliemi: Keitä luita niin, että veden pinnalle muodostuu vaahtoa. Huuhtele luut huolellisesti. Siirrä luut kylmään veteen ja lisää kuoritut ja paloitellut vihannekset, laakerinlehti ja pippurit. Anna kiehua hiljalleen kolme tuntia. Kuori vaahto tarvittaessa.

2. Keitä kirkasta lihalientä ja kasvislientä kattilassa, kunnes jäljellä on puolet alkuperäisestä määrästä. Lisää kerma ja jatka keittämistä, kunnes lihaliemestä on jäljellä 3/4. Puhdista ja puolita herkkusienet. Säästä muutama herkkusieni koristelua varten. Soseuta loput herkkusienet tehosekoittimella. Anna tehosekoittimen käydä 20-30 sekuntia suurimmalla teholla.

3. Lisää herkkusienitahna keittoon ja keitä 10 minuuttia. Mausta sherryllä, suolalla ja vastajauhetulla pippurilla. Kuullota koristeluun varattuja herkkusieniä muutama minuutti voissa ja ripottele ne sitten keiton pinnalle. Ripottele pinnalle myös tuoreita yrttejä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.