1 rkl Sikke Sumarin lipstikkasuolaa (1 osa tuoretta lipstikkaa kuivattuna + 1 osa merisuolaa morttelissa hienoksi)
n. 300 g palsternakkaa
n. 300 g porkkanaa
n. 300 g mukulaselleriä
n. 100 g salottisipulia
n. 1 kg kiinteää perunaa, esim siikli
n. 500 g suomalaisia nakkeja
2 rkl voita paistamiseen
Koristeluun
Lehtipersiljaa
Valmistusohje
Samulin nakkikeitto valmistuu näin:
Laita vesi ja mausteet kiehumaan.
Kuori ja kuutioi noin 100 g palsternakkaa sekä mukulaselleriä noin 2×2 millin kokoisiksi hipuiksi. Paahda juuressilppu kuivalla pannulla kauniin ruskeaksi ja lisää kiehuvaan liemeen. Lisää liemeen myös pilkottu salottisipuli.
Harjaa perunat huolellisesti ja jos on mahdollista käytä ne kuorineen. Pilko sopiviksi suupaloiksi ja kuullota pannulla voissa niitä hetki ennen keittoon lisäämistä. Kuori loput juurekset, pilko ne ja lisää keittoon.
Satokausikalenterin Samuli Karjula vinkkaa helpon ja takuuvarman reseptin nakkikeittoon. Osasta juureksista tehdään ensin pikaliemi ja loput keittojuurekset saavat jäädä napakaksi.
Pilko nakit (käytä Samulin nakkikikkaa), ruskista ne pannulla ja lisää keittoon.
Nakkikeitto on valmista, kun perunat ovat kypsiä ja muut juurekset vielä mukavan napakoita. Viimeistele lehtipersiljalla.